Genuin julmarknad i Bersbos historiska miljöer

I frostigt vinterväder arrangerade Föreningen Bersbo koppargruva sin årliga julmarknad på söndagen och intresset var rekordstort.

Julmarknaden arrangeras av Föreningen Bersbo koppargruva på historisk mark.

Julmarknaden arrangeras av Föreningen Bersbo koppargruva på historisk mark.

Foto: Johan Nicklasson

Bersbo2021-12-05 21:00

Inramningen kunde knappast ha varit mer passande för en julmarknad andra advent. Lite snö på marken, desto mer rimfrost på träden och fyra-fem minusgrader i luften. Över den lilla marknadsplatsen vid Storgruvan i Bersbo ligger tunna slöjor av rök från vedkorgar, marshaller och från de många besökarnas utandningsluft. 

– Jag har varit på en del julmarknader men den här är definitivt den trevligaste. Allt här är väldigt genuint. Marknaden är lagom stor och det saluförs inget "krafs", berättar Claes Rask från Nykil som är en av de drygt 20 utställarna. Claes säljer olika egentillverkade smidesprodukter. Han förevisar också själva hantverket vid en liten uppbyggd smedja vid sidan av marknadsståndet.

– Det blir dock inte så produktivt, jag pratar mest, säger han och skrattar.

Arrangör för julmarknaden, som med undantag av förra året har arrangerats sedan 2014, är Föreningen Bersbo koppargruva som verkar för att bevara de historiska intressen som finns kring den gamla gruvbyn Bersbo. Ordförande i föreningen är Carina Jarhall och hon finns på plats för att informera om föreningens verksamhet och syfte.

– Julmarknaden är självfallet ett sätt att marknadsföra oss och den lokala historien men vi vill också skapa en trevlig mötesplats för åtvidabergare och tillresta.

Carina menar att intresset för att ställa ut på marknaden i år har varit rekordstort och hon uppskattar också att det, vid Correns besök på förmiddagen, mycket väl kan bli besöksrekord.

Hon berättar också att föreningen ställer vissa krav på de utställare som vill saluföra sina produkter.

– Här ska det inte säljas något krimskrams, utan det ska vara genuint. Hemkokt, hemvävt, hemstickat eller hemsmitt ska det vara, säger hon bestämt och ringar in vilken typ av produkter som finns att köpa från de många stånden.

Under dagen löper hela tiden en strid ström av besökare mellan parkeringen och marknadsplatsen. En av besökarna är Arvid Larsson som tillsammans med familjen värmer sig med en mugg soppa. Han berättar att han bor i närheten av Bersbo, att han har besökt alla arrangerade julmarknader här och att han är medlem i Föreningen Bersbo koppargruva.

– Det här är den perfekta julmarknaden. Liten, genuin och i år dessutom med ett perfekt vinterväder, säger han och ger sig vidare i jakt på julklappar.

Arvid Larsson har tagit med sig familjen för att stötta arrangemanget och för att eventuellt hitta några julklappar.
Arvid Larsson har tagit med sig familjen för att stötta arrangemanget och för att eventuellt hitta några julklappar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!