- Att få ihop namnunderskrifter blir inga problem för oss, det visar våra erfarenheter, säger Seraina Patzen från gruppen för ett Schweiz utan arme (Gsoa).
Från den dagen det schweiziska parlamentet tar sitt definitiva beslut har Gsoa 100 dagar på sig att få i hop 50 000 namnunderskrifter.
Gör allt hon kan
- Vi är emot affären och kommer att göra allt för att stoppa den, säger Seraina Patzen.
Parlamentarikern Hans Fehr i det schweiziska folkpartiet (SVP) sa till Corren i lördags att det är nödvändigt med en stark armé och ett starkt luftförsvar för att försvara landets neutralitet. Ett argument som får Seraina Patzen att skratta.
- Det är alltid samma argument, för att visa vår neutralitet är det bättre att vara helt utan armé, säger hon.
Hon är övertygad om att landets invånare vill folkomrösta om Gripen-affären men hon är inte lika säker på resultatet.
- Det är mycket svårt att säga men vi har dagssituationen lite på vår sida, dels är det lättare att säga nej till förändringar, dels gör de ekonomiska kriserna i världen oss människor mer ifrågasättande till mer utgifter.
Skolan drabbas
Schweizarna är vana vid sina folkomröstningar. Varje år görs det omkring tre till fyra landsomfattande folkomröstningar. I vissa kantoner kan det ske omröstningar om mer lokala frågor betydligt oftare.
I vår förväntas den schweiziska regeringen komma med ett beslut på hur affären ska finansieras. Priset för vad affären kostar schweizarna är budgeterat till 3,1 miljarder schweizerfranc, vilket motsvarar omkring 22 miljarder kronor för de 22 Jas Gripen. Ett alternativ som diskuteras är att samla pengar i en fond som ska finansiera köpet.
- I stället för att investera pengar i skolan måste det nu sparas pengar i stället. Vi behöver inte köpa stridsflygplan, vi är ett så litet land och kommer aldrig ha användning för alla plan, säger Seraina Patzen.
Många frivilliga
Gsoa har några anställda men de flesta arbetar frivilligt och organisationen är en fredsorganisation med kontor i Bern, Zürich och Geneve. De har även kontakt med Svenska Freds som är en liknande organisation i Sverige.
- Vi försöker hålla kontakten för att göra människor medvetna om att vi finns i båda länderna.
Förbereder nej-kampanj
Gsoa informerar mycket ute på gator och torg och just nu arbetas det hårt med att förbereda en nej-kampanj om frågan går till folkomröstning.
- Det är en stor fråga i Schweiz och den största frågan är varför vi ska köpa Gripen, säger Seraina Patzen.
Läs mer om Jas i måndagens Corren