Här förhandlas motköpsaffärerna

På Schweiz nationalarena i fotboll i Bern pågår just nu diskussioner om vilka företag som kan och vill involveras i motköpsaffären mellan schweiziska företag och Saab.

Lennart Sindahl viceVD Saab framför Buisness Center där affärerna görs upp.

Lennart Sindahl viceVD Saab framför Buisness Center där affärerna görs upp.

Foto: Peter jigerström

Bern2012-06-29 10:05

Saabs Gripen är det billigaste alternativet för Schweiz och för att uppgradera den nya versionen av stridsplanet krävs affärer. Men det är inte därför priset på Gripen är lägre än konkurrenternas.

Gripen reas inte ut

- Vi rear inte ut Gripen till Schweiz för att kunna uppgradera den senaste versionen men vi har en himla bra möjlighet att göra det på ett bra sätt om Schweiz köper Gripen, säger Lennart Sindahl, vice vd på Saab.

Han befinner sig just nu i Bern för att diskutera motköpsaffärer och industrisamarbete.

- I motköpsaffärerna handlar det om hur Schweiz kan involveras direkt i Gripen-programmet och diskussionerna som pågår nu handlar om att hitta samarbetsområden och lokala experter, säger Richard Smith som är kampanjansvarig på Saab.

Först skulle Saab och företagen ha träffats i april men det massiva intresset från det schweiziska näringslivet för att få flyga med på Gripen-affären tvingade fram starten. Dessutom dubblades diskussionsdagarna till fyra.

Nationalarenan

I dag, på den fjärde diskussionsdagen, har sammanlagt över 170 företag hunnit passera genom grindarna till Schweiz nationalarena, Stade de Suisse, där diskussionerna pågår.

De 22 Gripenplanen kostar Schweiz 3,1 miljarder schweizerfranc men den exakta prislappen på Gripenplanen hemlighålls av Saab.

- Det är något som vi inte vill säga, säger Henry Johansson, på Saab i Bern.

Motköpsaffärer är ofta en komplicerad fråga och för Schweiz och deras politiska system handlar det också om att tillgodose landets tyska, franska och italienska delar och vad de får ut av affären. Men klart är att den schweiziska staten har krävt hundra procent i motköp, alltså att det schweiziska näringslivet ska få tillbaka lika mycket som landet handlar för.

- Vi vill hitta sunda och långsiktiga samarbeten, säger Lennart Sindahl.

Under de fyra diskussionsdagarna har Saab haft företrädare från alla bolagets affärsområden på plats i Bern. Men företagets vd Håkan Buskhe är inte där.

- Honom sparar vi lite, säger Henry Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!