Folkets röst avgör Gripen-affären

För de Saab-anställda på kontoret i Bern har det varit en stressig tid sedan den schweiziska regeringen meddelade att de ville köpa 22 Gripen-plan.

Foto:

Bern2012-06-29 10:06

I dag tar Schweiz försvarsminister Ueli Maurer (SVP) emot den svenska försvarsministern Karin Enström (M) i den schweiziska regeringens gästvilla utanför Bern för att diskutera Gripen-affären.

Samtidigt avslutas i dag ett fyra dagar långt event med företag som på ett eller annat sätt vill ha en del av kakan när det gäller motköpsaffärerna. Schweiz kräver hundra procent i motköp om landet bestämmer sig för att köpa 22 Gripen-plan.

Räds inte folkomröstning

Saab förbereder sig på en folkomröstning och tror också att det blir en sådan. Det betyder att processen kan dra ut på tiden men någon rädsla inför själva omröstningen finns inte.

- Om man är rädd för folkomröstningar så ska man nog inte jobba i Schweiz, säger Henry Johansson, på Saabs kontor i Bern.

Om det blir en folkomröstning så blir det en fråga om hur köpet ska finansieras. I Schweiz lagstiftning kan inte försvarsdepartementet spara pengar över årsskiften så för att kunna finansiera en flygplansaffär vill departementet kunna spara pengar i en fond. En finansieringsform som i dag inte har stöd i den schweiziska lagstiftningen. Därför kan det bli en folkomröstning om lagändringen som indirekt är en folkomröstning om Gripen-affären.

Missförstånd

Schweiz behöver 3,1 miljarder schweizerfranc vilket motsvarar omkring 22 miljarder kronor till Gripen-affären. Men det är inte prislappen för själva planen.

- Det är ett stort missförstånd att vårt pris för 22 Gripen är 22 miljarder kronor, den summan är vad Schweiz har räknat ut vad allt kostar med logistik och underhåll och annat runt omkring, säger Richard Smith, kampanjansvarig på Saab.

En utmaning för de anställda på kontoret i Bern är att nå ut med korrekt information till politiker och media. Saabs vd Håkan Buskhe har tidigare sagt till Corren att det pågår en smutskastningskampanj och att det är vanligt i flygplansaffärer.

Kommer Schweiz att köpa några Gripenplan?

- Vi rör oss absolut i rätt riktning men först blir det förmodligen en folkomröstning så tidigast 2014 kan vi ha ett kontrakt.

Schweiz har även visat intresse för ett mångårigt samarbete med Saab när det gäller support och service.

- Det finns inget klart men de har frågat på tio år, säger Henry Johansson.

Fler anställs

På Saabs kontor i Bern finns två personer bemannade på heltid men inom den närmaste tiden kommer antalet anställda att öka.

- Det närmaste halvåret kommer det vara mycket Saab-folk på plats på vårt kontor för att vi ska klara av situationen här. Vi kommer också anställa fler till kontoret här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!