-- Då kändes det som om de höll på att ta över gården. Vi tänkte så, de tar över, berättar Viktoria Smedberg, vice föreståndare för Berga fritidsgård.
Ett år efter tumultet säger personalen, Viktoria Smedberg, Anders Dahlman, Anneli Andersson och Janne Andersson, att tendenserna fanns sedan länge. Att kaoset den där kvällen inte uppstod ur intet.
-- Men vi fattade det inte, vi gick i det dagligen och såg inte hur illa det var.
Det som händer den måndagskvällen i oktober är kulmen på något som pågått i drygt ett år. En grupp unga som hänger på gården har en uppkäftig och ifrågasättande attityd. De har hotat personalen och gjort personangrepp. De har muckat och förstörd saker. Flera är redan djupt kriminella.
De har skapat en otrevlig stämning som gör att skötsamma unga slutat komma, eller inte får för sina föräldrar. Personalen hålls upptagen med att förhindra bråk i stället för att ordna kul och bra fritidsaktiviteter.
När tumultet börjar är åtta--tio killar ledande. De ställer till kaos, sliter ned en tröja från en vägg som länge varit gårdens maskot, tänder eld på den och vevar runt det brinnande tygstycket. De vrålar att de ska storma gården och snart är ett tjugotal tonåringar delaktiga.
Polis tillkallas och bråket hävs.
Dagen efter beslutar personalen i samråd med kommunen att Berga fritidsgård ska hållas stängd kvällstid. Säkerheten kan inte garanteras.
Viktoria, Anders, Anneli och Janne kartlägger nu allt som hänt den senaste tiden. Fram träder ett mönster av otrygghet för personal och övriga unga, hot, muck, konflikter, angrepp.
Samma månad sätter Linköpingspolisen samman den särskilda gänggrupp som ska jobba mot kriminella tonåringar. Inte på grund av händelserna på Berga, utan för att ungdoms- kriminaliteten i stan har upptäckts vara mer utbredd än man tidigare insett. Men gruppen kopplas tidigt in på Berga.
Nu har fritidspersonalen någonstans att ringa för snabb backning så fort muck och bråk uppstår.
I samarbete med polisen sätts nya regler för fritidsgården upp. Man ska bete sig skötsamt och trevligt. Ingen som slutat nian är välkommen.
När gården öppnar igen blir en del äldre ungdomar förbannade på reglerna. De hänger utanför och jävlas. Men ganska snart försvinner de. Inser kanske att de beter sig pinsamt.
Inne på gården jobbar personalen stenhårt med uppförandet. Inget muck. Inga könsord eller angrepp. Varenda brott polisanmäls direkt. Gänggruppens poliser gör flera utryckningar och avvisar bråkiga ungdomar som vägrat lämna gården på personalens uppmaning.
Det blir vår, sommar och det är lugnt. Men när gården öppnar igen efter sommarlovet verkar kaoset på väg tillbaka. Drivande är en 21-åring som hänger runt gården och ställer till bråk.
Men så gör sig 21-åringen skyldig till misshandel och döms till fängelse. Samtidigt har flera av de yngre kriminella dömts enligt LVU, Lagen om vård av unga, och satts på behandlingshem på annan ort. Eller lagt av med sitt kriminella beteende.
I dag, november 2004, är gården lugn och fin igen.
-- Vi har känt en helt annan trygghet sedan vi fick polisens gänggrupp att ringa till. Nu jobbar vi för att få igång verksamhet på gården igen. Det finns mycket att jobba för i det här området, säger Viktoria Smedberg.
Ett musikrum har öppnats, gården satsar på tjejkvällar, och samarbete har inletts med Östergötlands idrottsförbund om tjejer och hälsa.
Berga skola som fritidsgården sitter ihop med ska läggas ned. Vad det betyder för ungdomarna i området och för fritidsgården har man ännu inte sett. Svårt att säga nu, menar personalen.
Bland andra fältsekreterarna har uttryckt oro för att den sociala kontrollen i området minskar.
Fritidspersonalen drömmer om att få överta skolans H-hus med slöjdsalar, plats för teater och musik. Då skulle fler föreningar, både unga och vuxna, kunna använda fritidsgården och träffas på ett naturligt sätt. Det är också en social kontroll.