Utefter slusstrappan i Berg finns livbojar, räddningsstegar, båtshakar och linor som är tänkta att användas i nödsituationer. Vid upprepade tillfällen i sommar har slussvakterna upptäckt att räddningsutrustningen saknats.
- När utrustningen är borta tvingas vi tömma hela slusstrappan och då hittar vi sakerna på botten. Det är ett himla jobb. Det tar minst en timme och båtarna får stå och vänta, säger AB Göta kanalbolags vd Anders Donlau.
Av lätt insedda skäl är det inte möjligt att låsa fast räddningsutrustningen. Den måste hela tiden - även nattetid - finnas tillgänglig för vem som helst att använda.
- Att förstöra räddningsutrustning är ju mer än sedvanligt idiotiskt. Om någon skulle ramla i en sluss nattetid finns det ingen utrustning att använda. Vi har speciella stegar som hakas fast på kanten. De som gör det här tar på sig ett oerhört ansvar om någon skulle ramla i kanalen.
Det är dock inte bara räddningsutrustning som gång på gång hamnar på kanalens botten. Även bänkar och andra lösa föremål, som är till för att göra besökarnas tillvaro angenäm, hamnar i vattnet. Kanalbolaget har nu valt att inte ersätta bänkarna på vissa ställen.
- Ju mindre det finns att slänga i kanalen desto bättre är det. Ikastade bänkar hindrar båtar och utgör en livsfara för dem som badar från bryggor.
I ett försök att stävja ofoget har Kanalbolaget tvingats sätta in väktare nattetid. Bolagets vd räknar med att notan för att bevaka området mellan Berg och Ljungsbro kommer att sluta på en halv miljon kronor.
Kanalbolaget har anmält det inträffade till polisen men har endast svaga förhoppningar om att de skyldiga ska identifieras.