De senaste veckornas regnande och intåget av ovädret Hans har satt käppar i hjulen för kanalverksamheten. Innan regnveckorna har arbetet flutit på bra, menar Göta kanalbolags vd, Roger Altsäter.
– Vi har haft ett väldigt bra år sett till omsättning. Det har gått bättre än 2019, vilket ju var året innan pandemin. Sedan dess har det gått bra i och med att folk semestrat inom Sveriges gränser.
Alsäter menar att man alltid tar höjd för att vädret kan vara sämre i perioder.
– Ja vi planerar ju alltid för att det ska vara lite oväder. Det går inte att planera för exakt, men vi förväntar oss ett per år ungefär. Kommer det lite tidigare under säsongen så brukar besöken ta fart efteråt ändå, men nu kom det ganska sent så vi får se ett sista ryck nu.
Framförallt är det kanalbåtarna och biljettförsäljningen som påverkas.
– När det har varit riktigt dåligt väder har vi ju fått ställa in vissa turer och folk låter kanske den egna båten ligga kvar i hemmahamnen.
Kanalbolaget har dock lagt märke till en ny trend bland besökarna, berättar han.
– Vi märker på biljettförsäljningen att det är lite mer internationella kunder. Jag tror att det har att göra med valutakursen och kriget, men också att vi inte har 40 grader varmt här. Det finns många av oss som inte är soldyrkare.
Det första året med Göta kanal som nationell cykelled har varit en succé, säger vd:n.
– Det har fungerat väldigt bra, ett bra samspel mellan oss och kommunerna. Vi har skött cykelbanan längs kanalen medan de har skött sin del av det runt sjöarna.
I en regnig sluss pratar vi med Linn Aldén, som har gjort sin första sommar som slussvärd.
– Det har varit jättekul med mycket folk och inga direkta olyckor. Det är klart att det uppstår incidenter ibland, men jag har aldrig behövt rycka in och rädda någon.
Hon har en förklaring till varför det gått bra trots att vädret inte har varit idealiskt.
– Många har ju bokat sina resor långt i förväg och ställer inte in på grund av vädret. Dessutom är ju många av oss som rör sig här friluftsmänniskor och störs inte av regnet.
Linn Aldén har också noterat de internationella besökarna.
– Jag blev förvånad över hur långt många har åkt för att komma hit – det är väldigt många danskar men också tyskar som kommer hit med sina båtar, säger hon.