Nytt schema ger kroppen en chans

Ett helt annat lugn. Mindre stress. Underbart. Så beskriver personalen vid Kanalgårdens äldreboende i Berg tillvaron ett halvår efter det att de gick över till tre-tre-modellen.

När personalen gick över till tre-tre-modellen blev det mer tid över till Maja Palm och de andra boende på Kanalgården.- Jag vill aldrig gå tillbaka till det gamla systemet! säger Lena Klingström. Bild: JAN CHRISTER PERSSON

När personalen gick över till tre-tre-modellen blev det mer tid över till Maja Palm och de andra boende på Kanalgården.- Jag vill aldrig gå tillbaka till det gamla systemet! säger Lena Klingström. Bild: JAN CHRISTER PERSSON

Foto:

Berg2003-04-05 06:40

Personalen på Kanalgården är övertygade om att den här arbetsmodellen skulle kunna hjälpa till att få ner antalet sjukdagar i kommunen. Genom att jobba tre dagar och sedan vara ledig tre dagar får personalen en chans att vila upp sig, och med full bemanning alla dagar i veckan sjunker arbetstempot. Kroppen hinner helt enkelt inte bli slutkörd, som Laila Johansson beskriver det.

Två pass samma dag

Hon och kollegorna Lena Klingström, Gun-Britt Jonsson och Marie Karlsson hade alla jobbat många år inom äldreomsorgen när de i oktober förra året var med om att byta arbetstider. Det tidigare schemat de hade var tufft. Många jobbade deltid och sammantaget fanns ett 30-tal olika turer. De delade turerna på helgerna verkade omöjliga att få bort. Då jobbade personalen två arbetspass med några timmars ledighet emellan.

-- Det kändes som att man var på jobbet hela tiden, säger Lena Klingström.

När de fyra kollegorna nu beskriver sitt jobb är alla odelat positiva. De säger att de känner sig piggare och lugnare. De har mer tid att ägna sig åt de boende. Men framförallt: ingen mer stress.

Reaktionerna från kollegor på andra äldreboenden är blandade. Många är skeptiska till att schemat innebär mycket helgjobb. På det rullande sexveckorsschemat jobbar personalen två hela helger och en lördag och en söndag. Men på Kanalgården är åsikten en annan.

-- Det här är mycket bättre än tidigare då vi jobbade varannan helg. Jobbar man torsdag, fredag och lördag så är man ju ledig söndag, måndag och tisdag sedan, säger Laila Johansson.

Jämnare fördelning

I och med att personalen gick över till tre-tre-modellen gjordes alla tjänster om till heltid eller 90 procent. Dessutom finns det numer bara två turer: morgon och kväll.

-- När det är lika mycket folk på helgerna som på vardagarna blir det mycket lugnare. Och när vi jobbar hela dagar blir arbetet jämnt fördelat, säger Gun-Britt Jonsson.

Även boendechefen Margareta Hansson är mycket positiv. Och hon tvekar inte när hon svarar på frågan om modellen kan spara pengar.

-- O ja! Personalen är vår ekonomiska resurs och det viktigaste är att de är friska och framförallt att de trivs på jobbet. Då får vi behålla dem. Det innebär kvalitet och trygghet - både för de boende och för personalen själva. Jag tror på det här!

Varje anställd jobbar 15 extra dagar om året för att täcka upp för kortare frånvaro. Det innebär att de inte behöver ringa in så många vikarier och därmed sparar de in pengarna som det kostar.

Två av de boende, Britta Hyrelius och Signe Sällberg, tycker dock inte att situationen har förändrats med den nya modellen. Personalen var och är lika duktiga och omtänksamma gentemot dem.

-- Det kanske var så att vi behöll stressen mest inombords, säger Gun-Britt Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!