Tisdag eftermiddag, strålande solsken och hundratals Linköpingsbor har sökt sig till Bergs slussar. De flesta badar vid badplatsen vid Roxen -- men många badar i slussbassängerna.
Något som både är farligt och olaglig.
Solveig Eriksson har hand om Slusstrappans kiosk vid Bergs slussar. Enligt henne är det varje dag en stor grupp ungdomar som hoppar och badar i slussbassängerna.
Flera gånger om dagen får hon säga åt ungdomarna som badar i slussen att upphöra med det.
-- Det är fara för deras liv och dessutom stoppar de slussvaktarnas jobb. De respekterar inte heller att man säger ifrån, säger Solveig Eriksson.
När Corren är i Berg hoppar flera ungdomar i vattnet i den nedersta slusstrappan, den som mynnar ut i Roxen, precis när portarna öppnas.
-- Det är som farligast just när vi släpper på vattnet, strömmarna som uppkommer är jättestarka, säger slussvakten Erik Rejmstad, 21.
För att ta sig upp ur slussbassängerna använder sig flera av dem som badar av den räddningsstege som slussvaktarna ska ha vid en eventuell olycka.
Erik Rejmstad har varit slussvaktare tre somrar och tycker att det är värre i år än tidigare. I år har han fått säga till ungdomar som badar i slussarna så många gånger att han inte längre tycker det är någon idé.
-- De lyssnar inte ändå. Det är svårt att avskräcka folk. När väktare är här och patrullerar brukar de sluta, men så fort de har gått så hoppar de i igen, säger Erik Rejmstad.
Göran Ludvigson, stationsbefäl vid polisen i Linköping menar att polisen är vid slussarna i stort sett dagligen för att avråda de som hoppar i slusstrappan.
-- Det är fullständigt livsfarligt att bada när slussning sker. Underströmmarna är jättestarka. Vi brukar prata med dem som badar där och förklara hur farligt det är, men hur ofta det rapporteras kan jag inte svara på, säger han.
Vad kan man göra för att stoppa det?
-- Det är ingen lätt fråga. Det är klart att man skulle kunna vara där oftare, men vi har ju inte tid att stå där och vakta, säger Göran Ludvigson.
Solveig Eriksson menar att polispatrulleringen inte märkbart påverkar den livsfarliga leken i slussarna.
-- Sätt upp tydliga förbudsskyltar och bötfäll de som badar -- så de slutar. Innan det händer en allvarlig olycka, säger hon.
Corren har förgäves sökt Claes-Göran Österlund, vd på Göta kanalbolag, för en kommentar.