Göta kanal invigdes i september 1832. Riktigt så länge har inte Håkan Hultkrantz jobbat där, men bra länge är det.
– Jag började 1975, först som slussvakt i tio år och sedan dess som kanalreparatör, berättar han.
För Håkan och hans tio reparatörskolleger är det vintern som är högsäsong. När kanalen är igång går det bara att göra mindre servicearbeten, så det är nu alla stora jobb ska klaras av. Som till exempel att bygga nya slussportar.
Under en period gjordes portarna i rent trä, en annan i stål. Men sedan 1999 är man tillbaka till 1800-talsmodellen, med en kombination av gjutjärn och trä.
– Det ingår i vårt uppdrag att vi ska försöka återställa kanalen så att den ser ut som den gjorde förr. Vi gör tre nya par slussportar varje vinter och räknar med att de håller i 35–40 år, säger Håkan.
Gjutningen görs på Mölltorps gjuteri i Karlsborg, ett av få företag som klarar av så stora pjäser. Sedan bultas rejäla plankor fast i gjutjärnsramen.
– 200 gånger 73 millimeter är de, i impregnerat furu. Vi sågar dem själva från träd som växer i kanalbolagets skog som är på över 3 500 hektar.
På lördag mellan 10 och 13 är allmänheten inbjuden att se hur slussportarna byggs, i maskinhallen på gamla Vretagymnasiet i Berg. Förutom Håkans berättelser bjuds det på fika och tipspromenad.
– Den som vill kan hjälpa till genom att själv fästa en av portarnas bultar. Eller såga loss en bit av de gamla, kasserade portarna och ta hem som minne, berättar Håkans arbetschef Sofia Ring.