För att hålla kommunens badplatser i gott skick innan besökarna anländer åker teamet från idrott och service runt varje morgon för att rensa badplatserna från skräp.
Vid Bergsbadet avlägsnar de varje dag mängder av svart sörja. Det är gröna alger som flutit i land.
- Jag tycker att det är väldigt mycket alger i år, säger Mikael Karlsson, som tror att det kan bero på att värmen kom så hastigt.
Algtillväxten kan ta fart
Än så länge är det dock inte frågan om någon explosionsartad tillväxt av algerna, så kallad algblomning. Men risken är att det sätter fart under de närmaste veckorna, tror Mikael Karlsson.
Mycket sol och värme gör att algerna trivs. Algerna måste också få näring, vilket de kan få i Roxen.
Martha Johansson Toftgård är miljöskyddsinspektör vid Linköpings kommun. Kommunen tar regelbundna prover vid badplatserna för att mäta bakteriehalten och notera om det finns mycket alger. Hon berättar att badvattnet vid Berg har en något förhöjd halt av bakterier, vilket gör att det nu klassificeras som "tjänligt med anmärkning".
Svarta rester
När Mikael Karlsson och hans kollega Gustav Nilsson har samlat ihop de svarta algresterna som sköljts upp på stranden gör de sig redo att fara vidare till nästa badplats. Men trots att det kan bli mycket algslem att hantera vissa dagar är det skräp som människor lämnar efter sig värre, konstaterar Mikael Karlsson.
- Det värsta är när folk lämnar glassplitter här i barnlagunen, säger han.
Och mycket riktigt: när Correns fotograf undersöker bottnen hittar han en avbruten flaskhals med skarpa glaskanter, som inte skulle vara rolig att trampa på.