"Vi vill ha en genuin marknad"

undefined

När Åtvids höstmarken lades ner väcktes nya tankar: "Det behövs en ny marknad, gärna med lokalproducerad mat."

Åtvidabergs kommun 19 september 2019 05:00

Det säger Erik Carlsson på Herrsäters gård i Värna utanför Åtvidaberg. Han väckte idén om en ny mat- och hantverksmarknad. 

– Det hölls en skördemarknad under Åtvidabergs jubileumsår. Det var mycket god stämning och det kändes som om det var uppskattat bland åtvidabergarna. 

Kommunen nappade på idén om att göra något liknande. På söndag kl 11 slår man upp portarna till Åssagården, en del av Kulturcentrum. 

– Vi har omkring 25 anmälda utställare. Det blir en blandning av mat och hantverk, men också servering, säger kommunens projektansvarige Carina Jarhall som välkomnar ytterligare utställare. 

– Det går att anmäla sig ända fram till starten. 

Ställer ni några krav på utställarna?

– Vi vill ha en genuin marknad med så lokal anknytning som möjligt. Det ska vara mat och hantverk med kvalité. 

Herrsäters gård är en av de som anmält sig till marknaden. Erik Carlsson har engagerat ytterligare lokala matproducenter att delta. Utöver den egna gårdens sortiment, av bland annat ostkaka och ostar, kommer det att finnas grönsaker, kött och chark från trakten, fårskinn och ullgarn, med mera.

Under marknaden har också museerna på Åssagården samt övriga verksamheter som loppis och Aktivitetshuset öppet. 

– Det är väldigt roligt att Åssagårdens verksamheter är öppna, det blir mer liv och rörelse på gården, säger Carina Jarhall. 

Hon, liksom Erik Carlsson hoppas att marknaden blir en ny tradition i Åtvidaberg och att arrangemanget kan växa till sig år efter år. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa