Under förra året fick IVO, Inspektionen för vård och omsorg, in klagomål som gällde två barnfamiljer.
Enligt klagomålen riskerade familjerna att bli vräkta från sina bostäder. IVO inledde tillsyn av sociala myndighetsnämndens handläggning i båda ärendena.
Det är inte första gången som IVO riktar tillsyn mot Åtvidabergs kommun i ärenden som rör barnfamiljer som hotas av vräkning.
Så sent som förra året fick kommunen kritik av IVO för sin hantering av en barnfamilj som sökt ekonomiskt bistånd, men fått avslag. Hyresskulderna växte och slutligen blev familjen avhyst från sin bostad.
IVO konstaterade då att det fanns flera brister i handläggningen och pekade övergripande på bristande barnperspektiv.
Kommunen svarade IVO att man efter kritiken infört en förstärkt systematik i ekonomiska utredningar. Bland annat finns barnrättsperspektivet med i samtliga utredningar som berör barn.
Trots det upprepar IVO nu sin kritik mot kommunen och konstaterar: "Bristande prövning av barnens bästa."
IVO:s tillsyn av de senaste klagomålen visar att det gjorts barnkonsekvensanalyser inför beslut, men att kommunen använt en standardiserad formulering i båda fallen: "föräldern fråntas möjligheten att ta ansvar för sina barn om skulden beviljas".
Den formuleringen beskriver inte vad en avhysning skulle innebära för de berörda barnen, menar IVO.
IVO kom fram till att det i ett av de två fallen fanns risk för avhysning; en ensamstående förälder med två barn riskerade att vräkas. IVO skriver att en prövning av barnens bästa måste ske i flera steg. Kommunen måste bland annat lyssna till barnet/barnen och bedöma barnets bästa innan nämnden tar beslut.
IVO tar i nuläget inte till ytterligare åtgärder mot nämnden, men påpekar att beslutet kan komma att följas upp.
Socialchefen Sara Waernér ser att socialtjänsten efter kritiken 2019 gjort förbättringar och jobbar i linje med det IVO trycker på:
– Barnens bästa ska synas i allt vi gör, säger hon.
Sociala myndighetsnämndens ordförande Astrid-Marie Jonsson (C) anser att nämnden tar hänsyn till barnen, men pekar också på föräldraansvar.
– Min åsikt är att vi ska kunna ställa krav på föräldrar att de ska se till barnens bästa. Ibland kommer de som sökt hjälp inte på bokade besök. Ibland söker de inte jobb som vi krävt. Då kan man inte få ersättning, säger Jonsson.