Skattehöjningen skickades tillbaka

Den samlade oppositionen ställde sig bakom krav om återremiss och skickar tillbaka förslaget om skatthöjning med 44 öre nästa år.

"Vi har meningskiljaktigheter", konstaterar kommunalrådet Thomas Lidberg (S) som i bilden står till höger om Tommy Aarna (M).

"Vi har meningskiljaktigheter", konstaterar kommunalrådet Thomas Lidberg (S) som i bilden står till höger om Tommy Aarna (M).

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidabergs kommun2019-10-30 19:15

Det var laddat i fullmäktige under onsdagen. Sammanträdet inleddes med infomation, där bland annat budget 2020 stod på programmet. 

Kommundirektör Robert Bredberg och kommunens ekonomichef Sofie Malm-Höglund redogjorde för majoritetens budgetförslag som ska upp för beslut nästa månad. Det bygger på en skattehöjning om 44 öre, som ska ge 10,7 miljoner kronor mer till kommunkassan. 

Med informationen skickade Robert Bredberg en del utmaningar; som demografiska förändringar och osäkerhet kring konjunkturutvecklingen. 

När fullmäktige kom fram till ärendet om skattesatsen fyllde Thomas Lidberg (S) på med farhågor inför 2020. Han nämnde framförallt demografin med en högre andel äldre och påpekade att Åtvidaberg förlorar på det statliga utjämningssystemet.

–  Vi i majoriteten har valt att prioritera vård, omsorg och skola, sa han när han angav skälet till till skattehöjning. 

Joakim Magnusson (C) fortsatte i samma anda: 

–  Vi tar ansvar för en långsiktigt hållbar ekonomi. Vi bibehåller en fortsatt god kommunal service, sa han men pekade också på att 2020 kommer kräva effektiviseringar. 

 S och C yrkade, tillsammans med V, L och MP på bifall för en skattehöjning

Oppositionen hade redan före fullmäktige markerat emot skattehöjning och flaggat för återremiss. Jan Svensson (SD) ville förekomma eventuell kritik:

– Vi kommer inte att återremittera vid minsta lilla tillfälle, utan gör det vid extraordinära händelser, sa han och framhöll återremiss som en nödutgång. 

–  Vi är inte ute efter att förhala eller sabotera för majoriteten. Vi vill bara vädja till er i majoriteten om eftertanke kring vad det verkligen innebär med en skattehöjning. 

Tommy Aarna (m) gjorde en jämförelse med grannkommunen Linköping, som vid en höjning av såväl kommunal- som landstingsskatten, får en skattesats som är 2:19 kronor lägre än Åtvidaberg.  

–  Ert förslag raderar ut fördelen att flytta till Åtvidaberg, menade Aarna. 

Debatten fortsatte kretsa kring konsekvenser, skattesatser i länet och ekonomiska utmaningar för landets kommuner. Thomas Lidberg rundade av med att konstatera att det finns meningsskiljsaktigheter. 

Det märkes i den avslutande voteringen, där oppostionen med 15 av 35 röster drev igenom återremiss. Skattessatsen går därmed tillbaka till kommunstyrelsen, innan den återkommer till fullmäktige i slutet av november då också budgeten  för 2020 ska klubbas. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!