Målet var tydligt. Föreningen Åtvidabergs simhall bildades för att den ville återöppna simhallen, som varit stängd sedan 2012.
För att lyckas skulle det krävas mycket ideellt engagemang, möjlighet till låg hyra från den privata fastighetsägaren, intäkter från badande samt kommunalt stöd till driften.
Nu läggs planerna ner. Medlemmar i föreningen kallas istället till årsmöte i början av oktober för att ta beslut om att lägga ner föreningen och besluta om föreningens tillgångar.
– Energin är förbrukad. Vi får inte respons. Styrande politiker har lovat att gå vidare och snacka med oss, men inte kommit tillbaka till oss med inbjudan. Det finns inget skäl för oss att vara kvar. Vi har kommit till vägs ände, säger John Gentz.
Han döljer inte sin frustration. Kritiken mot den sittande majoriteten i Åtvidabergs kommun är skarp.
– De har skött frågan på ett väldigt odemokratisk sätt, menar Gentz och säger att han velat ha dialog med tjänstemän och politiker med mandat att driva frågan vidare.
Kommunalrådet Thomas Lidberg (S) uttrycker förvåning över kritiken. Han menar att kommunen haft dialog och genom konsulter låtit utreda simhallens status och underhållsbehov.
Kommunens konsult pekade under 2018 på omedelbara renoverings- och investeringsbehov på drygt 22 miljoner kronor, med en årlig driftkostnad på fem miljoner kronor. I praktiken dömdes simhallen ut.
– Vi har sagt att vi kunnat gå in med bidrag till driften, men föreningen har sagt att vi haft fel underlag och räknat för högt. Är det så, då måste föreningen göra sin läxa och komma tillbaka med ett motförslag. De måste säga till oss vad vi gjort fel och vad som är fel i konsulternas utredning.
Företrädare för S+C+V+L-majoriteten är ense och menar att kritiken är oförskylld samt att kommunen inte motarbetat föreningen.
– Alla vill ha en simhall, men vi har inte den ekonomi som krävs, säger Lidberg med stöd av Anders Byström (L), Joakim Magnusson (C) och Lennart Pettersson (V).
Gentz bemöter:
– Det är svagt att majoriteten skyller ifrån sig på ekonomin. Det handlar om prioriteringar. För mig är folkhälsa och simkunnighet mer värt än bandy och fotboll.
Simhallsföreningen startade 2017 och drog igång ett folkinitiativ om folkomröstning. Över 2000 personer skrev under kravet. Ett enigt fullmäktige avslog detsamma i november förra året.