Sidoprodukten blev en succé för Herrsäter

Herrsäters gårdsmejeri var från början bara ett komplement till gårdens inkomster. Nu står ostkakorna för 25 procent av omsättningen.

Ostmassan är klar. Nu ska vasslen rinna av. Faster Åsa Forsell och Sara Carlsson gör det här arbetet tre gånger om dagen under högsäsong.

Ostmassan är klar. Nu ska vasslen rinna av. Faster Åsa Forsell och Sara Carlsson gör det här arbetet tre gånger om dagen under högsäsong.

Foto: JOHNNY GUSTAVSSON

Åtvidabergs kommun2020-01-11 12:00

Lokalproducerad mat står mer än någonsin på agendan. Har man en bondgård är kunskap om klimatpåverkan nödvändig. Mer lokalt producerat minskar transporterna.

På Herrsäters gård är mjölkproduktionen viktigast, det handlar om runt en miljon kilo per år. 95 procent av mjölken tar Arla hand om.

– Det stora mejeriet i Linköping är en grundförutsättning för att vi på Herrsäter ska kunna driva någon produktion överhuvud taget. När mjölkbilen åker på grusvägen så är det våran livsnerv som åker där. Klipps den av dör allt annat, säger Erik Carlsson.

Många lantbruk har idag inte bara en verksamhet. Vissa bönder lägger arbetstid i skogen, träden får bli en del av inkomsten. Snöröjning är en annan väg. Företagen breddas eller blir riktigt stora.

Många gårdar har lagts ner men det är ändå kor och samma mark som brukas menar Erik Carlsson. 

– Det är ju inte bara lantbruket som mekaniserats i samhället de senaste åren. Det glömmer man lätt bort. 

På Herrsäter letade familjen efter sidoinkomster från jordbruket. Mjölk hade man gott om så de provade att göra ostkaka i liten skala hemma i köket, det var i oktober 2011. 

Resultatet togs med ut på julmarknader där folk fick provsmaka med gott resultat. I Åtvidaberg sålde de slut på allt de hade med sig.

– Folk tyckte det var gott och handlade. Vi fattade då att det var en bra produkt så året efter, 2012, var vi med på Ekenäs julmarknad. Det gick bra fast vi inte hade en aning om vad som väntade. Nu står ostkaketillverkningen för 25 procent av omsättningen.

Det som började i köket växte fort. Nya lokaler behövdes och det fanns i Åtvidaberg, på hotellet. Det började bra. Familjen höll på att gå sönder på grund av allt arbete vid sidan om korna. Det gick dock bättre när ny utrustning köptes in till ostkaketillverkningen.

– Mjölken, som är den volymmässigt absolut största delen av ostkakan kommer från vår gård och det gör även mjölet. Vi köper svenskt socker, ägg, löpe och grädde. Mandel finns inte i här, säger Erik.

Hur går det då till att göra Herrsäters ostkaka?  Det går åt 900 liter mjölk om dagen. Mjölken ska vara 37 grader när den blandas med vetemjöl.  Därefter tillsätts enzymet löpe, ett koagel bildas då som skiljer vattenlösliga och icke vattenlösliga proteiner från varandra. Vattnet (vasslen) ska bort och då blir ostmassan kvar. Den blandas med en äggstanning som innehåller mandel och andra ingredienser innan gräddningen.

Gårdsmejeriet har gett Sara Carlsson möjlighet att jobba heltid i gårdens egna företag, det hade inte gått enbart med lantbruket. I takt med att tillverkningen ökar har familjen också anställt i ladugården för att ersätta Saras timmar där. På årsbasis fyller syskonen Erik och Sara på med ytterligare en tjänst i mejeriet.

– Här ska vi först baka ostkakan och sen distribuera. Vi har en stor organisation av säljare. Alla får hjälpa till. Vi åker på många marknader mellan Stockholm och Kalmar. Det är skillnad mot mjölken, den hämtar Arla, sen får man sina pengar på kontot var fjortonde dag.

Efter jul och nyår är högsäsongen för ostkaka tillfälligt över. Då det ska städas. Sen blir det ett uppehåll till påsk, då startar marknaderna igen. 

– Vi har jobbat 15-16 timmar per dygn så det ska bli skönt med lite vila nu. Ja, såklart ska korna skötas som vanligt, de har sin egen rutin.

Herrsäters gård

  Första testen med Herrsäter ostkaka var 2011.

  Ekenäs julmarknad 2012 blev genombrottet.

  Mjölk och mjöl är egenproducerat.

  Övriga ingredienser köps lokalproducerat förutom mandel.

  Försäljningen sker främst på marknader.

  Omsättningen har nått upp till 25 procent av företagets totala och andelen ökar.

Karta: Herrsäter gård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!