Rivstart för kaféet på Kanelbullens dag

Linds har tagit över Sandelius konditori på Stortorget. Åtvidabergsborna fick testa vad de nya ägarna går för när konditoriet öppnade igen på fredagsmorgonen.

Markus Larsson bakade bullar hela morgonen. Bullarna gräddas i ugnen på 250 grader i nio minuter.

Markus Larsson bakade bullar hela morgonen. Bullarna gräddas i ugnen på 250 grader i nio minuter.

Foto: Victor Bomgren

Åtvidabergs kommun2019-10-04 13:30

Egentligen hade de nya ägarna Markus Larsson och Magnus Olsson velat öppna konditoriet lite senare för att hinna landa i sina nya lokaler. Men en så kommersiellt gångbar dag som Kanelbullens dag var för svår att motstå.

– Det är en bra dag att börja på, det blir lite rivstart. Sen ville vi inte att konditoriet skulle ha stängt så länge efter att de förra ägarna lämnade, säger Markus Larsson.

Markus fick inte många timmars sömn bakom sig innan det var dags att komma in till jobbet vid klockan 02.30. Sent igårkväll kom han hem från en resa till York där han kollat på ett nytt it- och affärssystem för receptberäkning som ska hjälpa till med produktionen.

– Det är korta puckar i den här branchen. Vi får ordrarna i dag fram till klockan 18.00 och sen ska det bakas under natten, paketeras och levereras klockan 06.00 ett halvt dygn senare.

undefined
Markus Larsson bakade bullar hela morgonen. Bullarna gräddas i ugnen på 250 grader i nio minuter.

Det som bakas och inte går åt i konditoriet under dagen säljs sedan i en outlet i Hackefors i Linköping. 

– Det är bra med sådana här dagar som Kanelbullens dag och Fettisdagen som lyfter branschen lite. Sen är det bra att det har kommit nya aktörer som testar nya grejer som semmelwraps och allt vad det är. 

Linds har valt att inte experimentera med några nya bullvarianter den här dagen utan det är traditionellt som gäller.

Angående den klassiska skylten så vill de nya ägarna ta vara på den på något sätt. Exakt vad det blir är inte helt klart men en tanke är att ha den på en vägg inne i serveringen.

– Vi skäms inte för namnet Sandelius och vill inte tvätta bort det. Vi har kvar tårtkartonger, påsar och servetter som det står Sandelius på som vi kommer använda tills de tar slut. Sen vet man ju inte om det i folkmun någonsin kommer byta namn, säger Markus Larsson.

En av de som svängde förbi under morgonen för att köpa kanelbullar var Karin Waller, som tror att det kommer att bli bra med de nya ägarna.

– Jag ska köpa till företaget så jag har beställt 106 stycken, det blir många bullar!

undefined
Karin Waller med sig bullar till jobbet och fick med sig ett stort lass.

När de förra ägarna lämnade försvann också all personal. De erbjöds att stanna kvar men alla valde att lämna. Därför har de nya ägarna fått nyanställa en helt ny uppsättning, allihop från Åtvidaberg med omnejd.

Under lördagsmorgonen från klockan 09.00 kommer Linds bjuda på bakelser så långt lagret räcker på Stortorget för att lite mer ceremoniellt annonsera sin ankomst.

Karta: Stortorget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!