Nu ska fettet skiljas från avloppet

Hushållen kan samla in matfett för återvinning i vanlig pet-flaska. En del kommuner delar ut trattar för att underlätta hanteringen. Dessa är från Trosa.
Hushållen kan samla in matfett för återvinning i vanlig pet-flaska. En del kommuner delar ut trattar för att underlätta hanteringen. Dessa är från Trosa.

SD:s motion om fettåtervinning i Åtvidaberg gick igenom utan gnissel.

Åtvidabergs kommun 30 september 2019 16:30

Förra året undertecknade Göran Forslund (SD) och Jan Svensson (SD) en motion om fettåtervinning i Åtvidabergs kommun.

De pekade på att fler och fler kommuner samlar in använda matfetter och frityroljor från stekning, fritering och grillning och ville att Åtvidabergs kommun skulle utreda källsortering även av matfetter.

Partiet argumenterade med att matfett som hamnar i avloppet ställer till besvär i vattenreningen. Det förstör avloppsrör och klibbar igen dem. 

SD motiverade också med att återvunna fetter och olja som bearbetas kan få nya användningsområden och användas som råvara vid tillverkning bland annat tvål- och tvättprodukter, stearin, papperskemikalier, målarfärg, plast, gummi eller biobränsle.

Motionen har nu passerat beslutprocessen. Förslaget från SD ska inte utredas. 

– Vi kommer att införa fettinsamling i samband med att vi inför grön påse för matavfallet våren 2020, säger Lennart Haraldsson, (S), ordförande i Åtvidabergs Renhållning AB.  

Fullmäktige svarade därmed SD att en utredning inte är nödvändig då ett system för insamling av matfetter kommer att införas.

Jan Svensson (SD) tackade för svaret på motionen:

–  Vi är glada över att man inför detta system, sa han. 

Lennart Haraldsson berättar att hushållen kommer att få information om både fettåtervinning och införande av grön påse när det är dags för nyordning kring sophanteringen nästa år. 

– Det kommer att skickas ut en tratt för fettåtervinningen, säger han 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa