Kritik mot KS efter beslut om partistöd

Kommunens revisorer riktar kritik mot kommunstyrelsen. Årets utbetalning av partistöd gjordes mot gällande regelverk, enligt revisionen.

Kommunrevisionen riktar kritik mot kommunstyrelsen för beredningen av utbetalning av partistöd, där S får stöd trots att redovisningen av stödet lämnats in för sent.

Kommunrevisionen riktar kritik mot kommunstyrelsen för beredningen av utbetalning av partistöd, där S får stöd trots att redovisningen av stödet lämnats in för sent.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidabergs kommun2019-10-22 05:00

–  Förra året följde kommunstyrelsen regelverket benhårt.  Då blev Liberalerna utan stöd, eftersom partiet lämnat in sitt underlag för sent. 

Det säger Sverre Moum (M), ordförande för kommunens förtroendevalda revisorer när han jämför hur kommunstyrelsen hanterat partistöd för åren 2017 och 2018. 

Även i år kom redovisning för utbetalning av partistöd in för sent. Denna gång var det Socialdemokraterna som missade sista dag för att lämna in underlaget för 2018 års stöd.

Bedömningen i kommunstyrelsen blev en annan än under året innan: 

– Man lät det passera, säger Sverre Moum och konstaterar att kommunstyrelsen därmed inte följt regelverket under 2019. 

En enhällig kommunrevision riktar nu kritik mot kommunstyrelsen och skriver: "tillämpningen av nuvarande regelverk för utbetalning av partistöd för 2018 har inte varit tillfredsställande".

Partistödet anses viktigt för den lokala demokratin och regleras i kommunallagen. Fullmäktige har rätt att besluta om omfattning och former. Den som tar emot partistöd ska senast sex månader efter redovisningsperiodens utgång redovisa hur det använts.

I kommunens egna lokala regler för partistöd framgår tydligt att om redovisning inte lämnats in inom utsatt tid utbetalas inget stöd för nästkommande år. 

Frågan om utbetalning av partistöden för verksamhetsåret 2018 var uppe i kommunstyrelsen i september. Bertil Jonsson (L) valde då, och senare i fullmäktige, att avstå från att delta i beslutet. 

– Förra året var reglerna kristallklara, ett år senare var de inte lika kristallklara. Jag kände mig inte mogen att fatta beslut. Ifall det skulle bli en granskning så var jag inte säker på att beslutet skulle vara okej, säger Bertil Jonsson. 

Kommunalrådet Thomas Lidberg (S) tar emot revisionens kritik, men försvarar beslutet om partistöd för 2018. Hans eget parti missade inlämningstiden med tre dagar. 

– Det fanns omständigheter och missförstånd. Vi hade alla uppgifter på papper, men skulle haft dem på kommunens blankett. Vi gjorde om så fort vi kunde.

Lidberg lutar sig mot att kommunledningsförvaltningens bedömning var att stödet, trots förseningen, skulle föreslås att betalas ut. 

Samtidigt tog kommunstyrelsen beslut om att se över sitt eget regelverk. Uppdraget ligger nu på den politiska arvodeskommittén. Thomas Lidberg är öppen för att arvodeskommittén ser över eventuella sanktioner för de som missar lämna in uppgifter i tid. 

– Det blir kännbart om man förlorar ett helt partistöd ett år. Det kanske ska vara en månad för varje månad det är för sen inlämning.

Kommundirektör Robert Bredberg uppger att bestämmelserna för partistöden är klara och medger att kommunstyrelsens beslut i år var inom en gråzon.

– Vi försöker vara pragmatiska. I det här fallet skulle de negativa konsekvenserna inte stå i proportion till de fel som begåtts. 

Han gör en jämförelse mellan bedömningarna de olika åren och uppger att Liberalerna trots flera påminnelser dröjde med sin redovisning (den inkom 1,5 månad försent) medan S lämnade in omgående efter en påminnelse. 

Kritiken från revisionen saknar fog, menar kommundirektören. Det slutgiltiga beslutet fattades av fullmäktige och det saknas förutsättningar att kritisera kommunstyrelsen för beslutet i sak.

Däremot finns det behov av att se över regelverket, så som nu sker, uppger han.

Betalar ut 483 600 kronor

I Åtvidaberg består partistödet för 2019 av ett grundstöd samt ett mandatstöd. Sammantaget rör det sig om 483 600 kronor som betalas ut i år.

Så här mycket får partierna i partistöd 2019 (för verksamhetsåret 2018). 

S: 148 800 kronor

M: 93 000 kronor

SD: 83 700 kronor

C: 55 800 kronor

MP: 37 200 kronor

KD: 27 900 kronor

L: 0 kronor 

V: 37 200 kronor

De partier som förlorat mandat efter valet får ersättning för de mandat man hade 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!