– Jag är förvånad. Kanske inte över att det ökat, men över att det ökat så mycket.
Det säger Sara Birgersson, folkhälsosamordnare i Åtvidabergs kommun efter att årets mätning av narkotikaspår i avloppsvatten presenterats.
Kommunen sticker ut kraftigt vad gäller cannabis och placerar sig som nummer två i länet, efter Valdemarsvik sett till antalet doser. Under de fyra år som mätningarna skett har spår av cannabis i avloppsvattnet ökar konstant.
Mellan 2018 och 2019 visar mätningarna att bruket ökat från 55 till 186 (doser per 1000 invånare och under 24 timmar). Med årets mätning skickas ett förbehåll. På grund av byggnation i reningsverket togs proverna under en vardag i oktober - inte som i övriga kommuner och under tidigare år - under tre tillfällen under våren.
– Jag tror inte att det har så stor påverkan på resultatet. Vi ser att användandet av droger ökat. Det är jättesorgligt och vi ser att en del är väldigt unga.
Hur unga?
– De går på högstadiet. Vi märker generellt att det idag finns en liberalare syn på cannabis och att det är billigt att köpa.
Vad kan kommunen göra?
– Alla inblandade verksamheter måste göra något. Vi samverkar redan med polisen genom vårt brottsförebyggande arbete. Skolan kan rikta sig till föräldrarna, exempelvis genom föräldramöten och socialtjänsten kan jobba mera riktat med föräldrastöd.
– Jag tror också att satsningen på ungdomens hus är en viktig del för att jobba förebyggande med unga och för att visa att vi vuxna bryr oss.