Det innebär att kommunorganisationen blir kranmärkt. Beslutet lanserades i söndags på Världsvattendagen. Enligt Yasmine Dernelid, chef för strategisk utveckling i Åtvidabergs kommun, beror beslutet på miljöfrågan.
– Det minskar miljöpåverkan när man inte använder flaskvatten. Det är en process att tillverka vattenflaskor och sedan transportera det med lastbilar. Kranvatten är bättre miljön, men också mer energieffektivt. Vi har bra vatten i Sverige och då känns det dumt att inte använda de resurserna som vi har, säger hon.
Beslutet innebär att kranvatten kommer att serveras vid konferenser och möten.
De som ligger bakom kranmärkningen är Svenskt vatten. Förslaget kom från en privatperson till Åtvidabergs kommun förra året.
– Då fick vi reda på att den här märkningen fanns. Vi tyckte att det var en bra idé och kommunstyrelsen fattade sedan beslutet.
Hur mycket pengar kan ni spara på att genomföra det här?
– Det är inte så stora summor som det handlar om. Det blir en viss besparing på att man inte köper flaskvatten eftersom kranvatten är billigare. Men det är inte en sådan stor effekt. Huvudorsaken är miljöfrågan. Det här är ett enkelt sätt för oss att bidra till en bättre miljö. Vi tycker att hållbarhetsfrågor är viktiga. Vår kommun profilerar sig med de här frågorna. Vi är beroende av miljön på många sätt. Både som resurs, men också för vårt välbefinnande.
Enligt Yasmine Dernelid, är det främst bolag, företag och myndigheter som är kranmärkta.