Kommunen skriver ner kommande resultat

Majoriteten sänker resultatmålen i budgeten. "Vi fortsätter bygga upp vår soliditet, men inte i samma omfattning som tidigare."

Kommunens verksamheter behöver mera pengar, men sänkt resultatmål innebär inte att kommunalrådet Thomas Lidberg (S) öppnar kranarna: "Absolut inte. Vi kommer att prova varje krona även framöver", säger han.

Kommunens verksamheter behöver mera pengar, men sänkt resultatmål innebär inte att kommunalrådet Thomas Lidberg (S) öppnar kranarna: "Absolut inte. Vi kommer att prova varje krona även framöver", säger han.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidabergs kommun2019-09-12 05:00

Det säger kommunalrådet Thomas Lidberg (S) om ett nytt målpaket för kommunen.

– Vi har haft stora överskott tidigare för att klara av att nå en soliditet som genomsnittskommunens, förklarar han och blickar tillbaka på den ekonomiska sanering som kommunen gått genom under tre mandatperioder. 

År 2007 sattes målet att Åtvidabergs kommun skulle nå en soliditet- ett mått som anger hur stor del av tillgångarna som är finansierade med egna medel-  som genomsnittet av landets kommuner. Det uppnåddes med bokslutet för 2018.

Den ekonomiska saneringen innebar att kommunen haft ett högre resultatmål än kommuner generellt. Nu vill majoriteten (S+C+V+L) anpassa sig till övriga kommun-Sverige med resultatkrav om två, istället för tre procent av skatteintäkter och kommunalekonomisk utjämning. Konkret innebär det att årets resultat som varit budgeterat till 21 miljoner kronor, föreslås att sänkas till 18 miljoner kronor. 

Att kommunen haft en tuff start på 2019, där vård- och omsorgsförvaltningen går mot underskott, var känt tidigt under året.  

– Det är svårt att kombinera ett resultat om 21 miljoner kronor med den situation vi är i nu. Verksamheterna behöver mer pengar, uppger Thomas Lidberg.

Förslaget om sänkt resultat läggs fram i ett större paket om god resurshushållning med övergripande mål. Det kopplas till förslaget om ny vision som också läggs fram i fullmäktige i slutet av månaden. 

I förslaget anges bland annat att soliditeten fortsatt ska öka med mål att uppnå 50 procent år 2045, medräknat de kommunala bolagen och den kooperativa hyresrättsföreningen Kopparsvanen (särskilt boende).

Möjligheten att investera beror på resultatet. Under mandatperioden ska maximalt 250 procent av resultatet kunna investeras. 

Miljömässiga och sociala mål ingår i också förslaget. Till exempel ska andelen svenska livsmedel öka, el och uppvärmning i kommunens egna lokaler ska vara fossilfria och sjukskrivningar inom kommunen ska minska. 

Moderaterna som var med i den majoritet som ledde den ekonomiska saneringen skriver i en remiss inför beslutet att det krävs: "fortsatt fokus på hållbar ekonomi i balans för att tillförsäkra att framtida generationer har möjlighet till en god kommunal service." 

Partiet vill ha delmål gällande soliditeten. Debatt väntas i fullmäktige den 25 september. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!