Kommunen i topp i ungdomsidrott

Åtvidaberg hamnar i topp i SVT:s kartläggning av barn och ungdomar som är aktiva i någon idrottsförening. "Jag är inte förvånad."

Patrik Friberg, fritidsutvecklare i Åtvidabergs kommun är inte förvånad över att Åtvidaberg är bland de 20 främsta kommunerna i landet sett till ungdomar som är aktiva i föreningar inom idrotten.

Patrik Friberg, fritidsutvecklare i Åtvidabergs kommun är inte förvånad över att Åtvidaberg är bland de 20 främsta kommunerna i landet sett till ungdomar som är aktiva i föreningar inom idrotten.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidabergs kommun2020-01-08 15:00

Det säger kommunens fritidsutvecklare Patrick Friberg när han tar del av SVT:s kartläggning av barn- och ungdomsidrott i landet. 

SVT har granskat hur stor del av barn och unga mellan 7-20 år som är aktiva i en idrottsförening. Kartläggningen baseras på uppgifter från 2017 och visar att  64 procent av barn och ungdomar var aktiva i någon idrottsförening. 

Skillnaderna mellan kommunerna är stora, konstaterar SVT. Ett tjugotal kommuner, däribland Åtvidaberg toppar listan med över 75 procents deltagande. 

I SVT:s lista hamnar Hammarö, Värmland i topp med nästan 85 procent föreningsaktiva barn och unga. Åtvidaberg hamnar som 14:e kommun i landet med 76,2 procent och tar därmed också första platsen i länet. 

Det är en placering som gör Patrick Friberg, fritidsutvecklare i Åtvidabergs kommun, glad: 

– Men jag är inte förvånad. Vi har extremt mycket föreningar i kommunen. De är drivna och gör verkligen något för barn och unga. 

Patrick Friberg nämner ett stort engagemang inom föreningarna, men också ett utvecklat samarbete mellan kommunen och föreningslivet.

– Vi har med oss föreningarna i våra lovaktiviteter, som sommarlovsläger och aktiviteter under andra lov. 

Det ger barn och unga möjlighet att prova på flera idrotter och aktiviteter, även efter lägerverksamheten. 

– Många föreningar låter barnen få komma och prova på idrotter och aktiviteter. En del bjuder på tio tillfällen. 

Kommunen har en hög ambition att barn och unga ska aktiveras i föreningslivet. Patrick Friberg pekar bland annat på att kommunen riktar sitt stöd till föreningarnas arbete med barn och ungdomar. 

–  Vi har också infört Ungdomspengen, ett mindre bidrag som går att söka.

Det stödet har exempelvis gått till käpphästaktiviteter, till fotbollsturneringar och till inköp av nät till fotbollsmål i Eksätter för spontanidrott.

Idrotten ger många fördelar, menar Friberg. Han räknar främst in att unga mår bra av att röra sig och ha någon aktivitet.

 – Men vi har en utmaning att behålla unga i idrotten. Många slutar när de är 11 till 13 år. En del kommer tillbaka senare i tonåren. 

Tidig specialisering med många träningstillfällen per vecka kan vara en förklaring till att unga lämnar idrotten, tror Patrick Friberg som tillsammans med studieförbundet SISU idrottsutbildarna under året avser att jobba tillsammans med föreningarna för att behålla ungdomarna i den föreningsaktiva idrotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!