Församlingen vill hjälpa till när det krisar

Nu öppnar Åtvids församling en diakonimottagning. "Man ska kunna söka hjälp här när det krisar", säger komminister Emelie Hjerth.

Emelie Hjerth är den av församlingens präster som ansvarar för den nya diakonimottagningen. Hon är också socionom och har jobbat som biståndshandläggare i kommunen innan hon slutförde sina studier i teologi.

Emelie Hjerth är den av församlingens präster som ansvarar för den nya diakonimottagningen. Hon är också socionom och har jobbat som biståndshandläggare i kommunen innan hon slutförde sina studier i teologi.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidabergs kommun2020-01-29 09:00

Emelie Hjerth som tillträdde som präst i Åtvids församling förra året, har fått ett särskilt uppdrag i sin tjänst: 

 – Jag ska ansvara för vår nya diakonimottagning, säger hon och förklarar begreppet diakoni. 

– Det betyder att tjäna och kan innebära mycket. I församlingen har vi till exempel sorgegrupper, stickcafé och soppluncher. Det är sådant som vänder sig till flera. 

Nu vill församlingen också arbeta på individnivå och kunna hjälpa enskilda som lever i en utsatt ekonomisk situation.

–  Vi vet att det finns många som lever med snäva marginaler, säger Emelie Hjerth och talar om att oväntade kostnader kan bli mycket svåra att hantera.

– Man kan hamna i en kris, eller ramla mellan stolarna. 

I de lägena erbjuder församlingen nu sitt stöd. Under onsdagen öppnas en diakonimottagning som kommer att kunna ta emot bokade besök varannan onsdagsförmiddag. 

–  Kommunen har det yttersta ansvaret, men vi ska kunna hjälpa personer någon enstaka gång. Alla kan hamna i en sådan situation att man behöver hjälp.

Vilket stöd kan ni ge? 

– Det kan vara hjälp till matinköp vid enstaka tillfälle. 

– Vi kan också hjälpa till i kontakter med myndigheter. Vi kan hjälpa till att prata om hur man hanterar sin ekonomi, men också hur man kan söka hjälp till glasögon och tandvård via olika fonder.

Emelie Hjerth är väl rustad för uppdraget. 

– Jag har en socionomutbildning också och har jobbat som biståndshandläggare i Åtvidabergs kommun under 2014 och 2015, säger hon och beskriver hur hon började läsa teologi och bytte spår till socionomutbildningen.

– Jag jobbade som socionom i två och ett halvt år. Sen läste jag teologi igen.

Resurserna till diakonimottagningen är begränsade, påpekar Emelie Hjerth.

– Vi kommer inte att kunna upprätthålla en människas livsföring, men man ska kunna få hjälp till exempelvis mat en till två gånger om året. Framförallt vill vi stötta med samtal och stöd.

Den som söker ekonomiskt bistånd via kommunens socialtjänst måste redovisa och styrka sin ekonomi. Kommer församlingen att göra detsamma?

– Vi kommer delvis att göra det, men inte alls i samma utsträckning som kommunen gör. Man kommer ju alltid behöva redogöra för sin ekonomi och situation.

Den som vill komma i kontakt med diakonimottagningen kan boka tid via pastoratets reception. Mottagningen kommer att vara öppen under onsdagar, ojämna veckor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!