De vill få fart på Åtvidabergarna

Åtvidabergarna behöver röra på sig mer, anser Ulla Bohlin, fysioterapeut som nu öppnar gym tillsammans med Peter de Carro som kommer från en helt annan bransch.

Nytt gymmet Eksågens hälsocenter hade öppet hus i helgen och maskinerna visades upp av delägaren Ulla Bohlin  och delar av personalstyrkan Maj-Britt Haldemar, Lovi Nässén och Isabella Pettersson.

Nytt gymmet Eksågens hälsocenter hade öppet hus i helgen och maskinerna visades upp av delägaren Ulla Bohlin och delar av personalstyrkan Maj-Britt Haldemar, Lovi Nässén och Isabella Pettersson.

Foto: Annica Hesser

Åtvidabergs kommun2020-02-10 11:30

I helgen var det öppet hus i Eksågens Hälsocenter, ytterligare ett gym som slår upp dörrarna i Åtvidaberg. Ulla Bohlin, som redan driver Hälsofabriken, tror att det nya gymmet kan locka en helt annan målgrupp.

– Det här träningskonceptet är så enkelt, det är ett helt annat segment som kan locka dem som aldrig tidigare har tränat. Jag har mött många som skäms för sin kropp och som inte vågar gå in på ett gym. 

Delägaren Peter de Carro, civilekonom i grunden, flikar in:

– Jag är den typiska kunden, runt 60 och börjar bli lite rund om magen.

Målet var att öppna gymmet i januari men själva byggprocessen har dragit ut lite på tiden. Det är Peter som numera äger lokalerna och friskvårdsbranschen är ny för honom.

– Jag håller på med radiostyrda produkter annars, säger han och pekar i riktning på hörnan i samma fastighet där butiken ligger.

De hoppas att fler Åtvidabergare ska ta tag i hälsan. Och redan har drygt hundra personer tecknat träningskort, enligt Ulla Bohlin.

– Majoriteten av dem har aldrig tränat tidigare. En del av dem har berättat att de är osäkra på vilken belastning man ska ha och hur man ska sitta på maskinerna. Det kan göra att man kör på samma belastning år ut och år in. I det här konceptet kan man öka på styrkeökningen försiktigt. 

Två anställda finns nu på plats. Konceptet på gymmet är att först göra en kroppsmätning som visar förhållandet mellan vatten, muskel- och fettmassa. 

– Därefter görs styrketester beroende på vilket mål som personen har med träningen, man kanske vill gå ner i vikt, bli starkare eller bli smärtfri. Då kan vi lägga den belastningen som passar dig, säger Ulla Bohlin. 

All information lagras sedan på ett elektroniskt kort som sätts in i maskinerna vid varje träningspass. Maskinerna gör då alla sparade inställningar automatiskt. 

De gamla industrilokalerna har fått ett rejält ansiktslyft. De stora fönstren ger ett stort ljusinsläpp. Maskinerna som utgör basen för träningen står placerad i en cirkel i lokalen. Peter de Carro berättar att det finns detaljer kvar i huset som påminner om byggnadens historia som från början var ett smältverk för koppargruvorna. Därefter har diverse verksamheter huserat i huset, inte minst ÅFF. 

Snart kommer besökare för att kika in i det nya gymmet. En av dem är Birgitta Gahm.

– Man är ju liten nyfiken på att det verkar så enkelt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!