Beskedet: "Vi måste höja skatten"

Det har gått tolv år sedan S+M höjde skatten. Nu står S+C+V+L-majoriteten inför beslut om en ny skattehöjning.

Lennart Pettersson (V), Joakim Magnusson (C), Anders Byström  (L) och Thomas Lidberg (S) ger besked: "Vi måste höja skatten för nästa år."

Lennart Pettersson (V), Joakim Magnusson (C), Anders Byström (L) och Thomas Lidberg (S) ger besked: "Vi måste höja skatten för nästa år."

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidabergs kommun2019-09-25 19:00

– Det är tråkigt att behöva höja skatten, säger kommunalrådet Thomas Lidberg (S) som under hösten väntas lägga förslag om en skattehöjning. 

Hur mycket rör det sig om?

– Det kan vi inte säga idag. 

Kommunalrådet Joakim Magnusson (C) uppger att frågan kommer upp på kommande planerings- och ekonomiutskott i samband med det pågående budgetarbetet. 

– Egentligen vill jag inte säga något just nu. Vi måste se till effektiviseringar, till intäkter och kostnader, säger han. 

Att 2019 skulle att blir ett tufft år ekonomiskt framkom redan innan året ens hann börja. Minskat skatteunderlag och underskott inom vård- och omsorg var kända. Prognoserna pekar nu på att det satta budgetmålet om ett resultat på 18 miljoner kronor för 2019 spricker.

– Vi är nere på åtta, tio miljoner nu, säger Thomas Lidberg. 

Utsikterna för 2020 är inte heller ljusa. Nyligen kom regeringen med besked om extra anslag till landets kommuner. För Åtvidabergs del handlar det om 3,5 miljoner kronor, pengar som delvis äts upp av det statliga utjämningsbidraget. 

– Där förlorar vi 700 000 kronor, så nettot av extra pengar från staten blir bara 2,8 miljoner kronor, fortsätter Lidberg.

Kommunens förvaltningar ser i budgetarbetet över intäkter, utgifter, prognoser och äskanden. Men det har visat sig vara svårt att nå ett resultat om 18 miljoner kronor 2020 även om de ekonomiska målen skrivs ner, från tre till två procent av omsättningen från och med nästa år. 

Majoriteten i Åtvidabergs kommun uttalar att en skattehöjning är ett tungt beslut. 

– Vi måste väga det mot konsekvenserna av att inte höja skatten. Antingen får vi ta från annat eller öka intäkterna, säger Lennart Pettersson (V). 

– Naturligtvis är det ett tungt beslut, men kanske nödvändigt, säger Anders Byström (L) och tillägger att staten borde hjälpa kommunerna mer. 

Joakim Magnusson (C) är mer försiktig och säger att alla politiska ekonomiska beslut i grunden är tunga. 

Thomas Lidberg (S) går tillbaka i tiden och konstaterar att kommunen haft oförändrad skattesats i tolv år. Senaste höjningen var på 50 öre. 

– Vi måste höja skatten. Jag kan inte i dagsläget se hur vi i framtiden annars långsiktigt ska klara vår ekonomi. 

Kommunalskatten i Åtvidaberg är idag 21, 95 procent och till den kommer landstingskatten. Sammantaget blir det en skattesats om 32,65 procent, att jämföra med rikssnittet om 32,19 procent. 

En skattehöjning om 50 öre ger omkring 12,5 miljoner kronor. 

Karta: Åtvidabergs kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!