Den gamla järnhandeln vid Gamla Torget i Åtvid blir gemensam lokal för Susanne Nylin Åstrand och Jenny Adebjörk. I helgen är det nyöppning av Keramikfabriken.
Deras produktion är väldigt olika. Susanne drejar mycket och glaserar i svart eller vitt. Jenny modellerar och kavlar hellre än drejar, och hon gillar mycket färg.
– Jätteroligt, säger de båda, det blir nytt och spännande.
De har precis flyttat ihop i den renoverade butikslokalen. Susanne har tidigare haft sin ateljé tvärsöver torget men nu renoveras hela kulturområdet och hon har fått flytta ut. Tillfälligt, är det tänkt, men det lär bli betydligt mer än det år som var planerat.
– Det kommer nog att dröja innan jag kan flytta tillbaka, säger hon. Men så länge har jag en fin lokal med bra läge.
Susanne Nylin Åstrand har jobbat med keramik sedan hon var sju och fick vara med på grannens keramikkurser.
– Efter tonåren köpte jag min första ugn och jag hade drejskiva i tvättstugan, berättar hon. Så var det till 2004, då alla hus vid hela gatan här intill Gamla Torget blev till salu och vi köpte ett hus. Ingen hade bott där på 70 år.
Det blev ett rejält renoveringsprojekt, och en fin keramiklokal så småningom. Men för fem år sedan flyttade hon och maken Ingmar in på Verksgatan permanent. Det blev kök av keramikverkstan och Susanne flyttade till en ny ateljé intill, i det som kallas B-fabriken.
– Då hade kommunen börjat diskutera att göra kulturcentrum av alltihop, berättar hon, och min lokal fick vara det första exemplet på hur man kan göra.
Jenny Adebjörk har sysslat med keramik av och till under årens lopp, men det senaste decenniet har det blivit mer målning och betongskapande.
– För något år sedan plockade jag upp keramiken igen, berättar hon, och jag lånade ugn i Linköping – tills den möjligheten försvann. Jag kände inte alls Susanne, men jag chansade på att kontakta henne.
– Och jag hyrde bara halva lokalen här, säger Susanne, och det finns ju egentligen plats för två verkstäder. Så jag frågade Jenny om hon vill dela. Det blev en bra lösning för oss båda.
Båda har andra jobb, men med gemensam planering kan de antagligen ha bättre öppettider i Keramikfabriken, konstaterar de. De vill gärna hänga på torsdagarnas loppisrundor som brukar locka folk, och planeringen för konstrundan i maj pågår för fullt.
– Och sedan har vi Östgötadagarna, säger Jenny. Då ska vi vara med.