– Jag är samordnare för Folklistan i Östergötland nu och hjälper till i olika kommuner att starta lokalavdelningar, säger Joel Edoff som i april hoppade av sitt uppdrag för KD i fullmäktige i Åtvidaberg.
De kommuner det rör sig om är Vadstena, Mjölby, Motala, Linköping och Norrköping. Joel Edoff har också blivit ombedd att hjälpa till att stötta avdelningarna i Alingsås och Stockholm.
– Tänk er ett företag. Först finns moderbolaget, sedan är kommun- och lokalavdelningarna som systerbolag. Lokalavdelningarna får driva sin egen politik som är lokalförankrad.
Det kommer att vara tio huvudfrågor totalt, precis som till EU-valet. Fokus kommer att ligga på skola och på vård och omsorg.
– Vi kommer att trycka mycket på skolan, särskilt nu med tanke på de oroligheter som är på Alléskolan. Jag har fått många indikationer från vårdnadshavare som gör att skolan blir vårt första mål.
Folklistan vill också utreda möjligheterna för en simhall i kommunen och hitta en plats för EPA-ungdomar.
– Vi försöker hitta de mindre frågorna som är viktiga för invånarna. Vi måste fokusera på att lyfta fram landsbygden och visa att det finns invånare också utanför Åtvids kärna.
Hur ska man göra det?
– Man måste tänka på servicepunkterna och våga satsa på landsbygden. Helt enkelt lyfta fram dem på ett annat sätt genom att till exempel flytta evenemang till andra ställen som Falerum eller Yxerum.
Folklistan i Åtvidaberg har idag dubbelt så många aktiva medlemmar som KD hade vid tiden för Edoffs avhopp. Folklistan har nu nio aktiva medlemmar som driver politik. Joel Edoff säger också att medlemmar från andra partier i både majoritet och opposition har visat intresse. Han tror att Folklistan kommer att plocka röster från samtliga övriga partier, både lokalt och på EU-nivå.
– Främst från KD, när Fredrik Hanström sitter själv. Det blir tufft för honom, tyvärr.
Joel Edoff uttrycker ingen tveksamhet om sitt val att lämna KD.
– Jag har fått ett enda negativt samtal efter alltihop. Men de flesta lokalt är jättepositiva och undrar varför vi inte gjorde det här tidigare.
Vad är det som drar med Folklistan, tror du?
– Jag kan inte stå på torget här och säga att det är bra med privatisering av äldreomsorgen när vi har haft problem med den privata äldreomsorgen i Åtvidaberg. Med Folklistan kan det bli mer lokalförankrat och att besluten tas längre ner. Man får anpassa sig efter kommun istället för att ha en rak linje genom hela landet.
Men ni har ju ingen ideologisk linje?
– Det är bondförnuft.
Är inte det lite förenklat att säga så?
– Ideologin har förstört politiken i Sverige överlag. Genom att använda bondförnuft kan vi komma fram till vad som är bra för invånarna i kommunen. I en kommun som Åtvidaberg är det bra att lägga ideologin åt sidan.
Men hur ska man veta att just du har rätt bondförnuft?
– Jag hoppas att man har sett att vi som är i Folklistan nu försöker göra det vi kan för invånarna. Vi jobbar rent ideellt allihop och vill engagera oss för att göra Åtvidaberg till en kommun man vill flytta till, inte ifrån.
Vad händer om Folklistan inte blir ett EU-parti?
– Vi behåller namnet och fortsätta vara ett lokalförankrat parti. Vi håller på med valmanifestet nu.