Unga spelare fick lära om matchfixning

Östergötlands fotbollsförbund och länets fotbollsgymnasier tar upp kampen mot matchfixning.

Jens Littorin, DN och Magnus Svenungsson, SVT har tillsammans skrivit boken "Matchfixarna". Under tisdagen träffade de fotbollselever från hela länet för att tala om fixade matcher, ett hot mot idrotten.

Jens Littorin, DN och Magnus Svenungsson, SVT har tillsammans skrivit boken "Matchfixarna". Under tisdagen träffade de fotbollselever från hela länet för att tala om fixade matcher, ett hot mot idrotten.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidabergs kommun2019-09-11 17:07

Journalisterna Magnus Svenungsson, Sveriges Television  och Jens Littorin, Dagens Nyheter har under flera år kartlagt matchfixning i Sverige och gav 2018 ut boken "Matchfixarna - hotet mot nationalsporten". 

Under tisdagen besökte de Åtvidaberg för att föreläsa inför fotbollselever på Bildningscentrum Facetten och Fria Läroverken i Linköping. Tidigare under dagen hade de mött fotbolls- och mediaelever i Norrköping. Engagerat gick de igenom delar av sin granskning.

– I Sverige trodde vi länge att det inte fanns någon matchfixning, att det inte fanns mutor och korruption, sa Magnus Svenungsson. 

Journalisterna gav exempel på att organiserad brottslighet ligger bakom riggade matcher och mutade domare och spelare inom svensk fotboll och basket.

– Vi tror det är viktigt att prata om detta, sa Jens Littorin.

Samma uppfattning har Dan Elofsson och Stefan Strandberg, båda från Östergötlands fotbollsförbund, som står bakom inbjudan till länets fotbollsgymnasier. 

– De unga spelarna är vår framtid och en viktig målgrupp att göra medveten om problem med matchfixning, sa de.

Hampus Öhlin från Katrineholm går första året på fotbollsgymnasiet på Bildningscentrum, var en av de elever som deltog i föreläsningen: 

– Jag har hört talas om matchfixning, men det är inget jag känner igen för egen del, säger han. 

Hur skulle du reagera om du eller ditt lag utsattes för försök till matchfixning?

– Det skulle förstöra spelet och få stora konsekvenser. Man spelar ju för att vinna, säger han .

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!