Teorin: De flydde – i två bilar

Claes Solid leder utredningen i jakten på rånarna, som sköt mot hans kollegor när de försökte komma undan.

26 oktober 2018 18:38

Polisen inledde på fredagen en intensiv jakt på de rånare som klockan 14.43 slog till mot Åtvidabergs sparbank. På eftermiddagen fanns poliser på en rad platser i Östergötland, sökande efter de gärningsmän som maskerade, och beväpnade, rånade banken och försvann.

En stund senare sköt de mot en polispatrull som vänt om när poliserna fått syn på bilen på länsväg 691 i riktning mot Mormorsgruvan.

– De öppnar eld mot polisbilen. Polispatrullen blir beskjuten, säger Claes Solid, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i region öst.

Träffade skotten bilen?

– Jag vill inte gå in på det, men jag kan säga så pass mycket att ingen personal är skadad. Men var eventuella skott har tagit vill jag inte säga just nu.

1999 sköts två poliser till döds i Malexander, efter att Tony Olsson, Jackie Arklöv och Andreas Axelsson rånat Östgöta Enskilda Bank i Kisa och därefter flytt med bil innan de konfronterade polismännen på en väg i närheten av Malexander.

Claes Solid minns händelsen. Han har hunnit tänka tanken under fredagen.

– Givetvis tänker alla samma tanke. Bankrån nu är väldigt ovanliga. Nu skedde det ett för några dagar sedan, i Märsta, och nu sker det här. Känslan är givetvis att vi är tillbaka i Malexanderärendet, det är den känslan alla poliser här får.

Poliserna i bilen utanför Åtvidaberg kom dock inte till fysisk skada. De valde att inte fortsätta jakten och vart gärningsmännen tog vägen vet inte Claes Solid. Vid 18-tiden på fredagen förklarade han att polisen sökte gärningsmännen i hela Östergötland – och dessutom sökte spår på en rad platser. Som på brottsplatsen. Och vid en utbrunnen bil i Åtvidaberg.

Polisen vet i nuläget en hel del om vad som hänt.

– Det är ett antal maskerade gärningsmän, beväpnade med någon form av skjutvapen, som tar sig in i bankens lokaler och flyr ifrån platsen, med ett byte. Jag kan inte uppge hur stort bytet är, eftersom jag inte vet det riktigt. Men ett byte fick de med sig och sedan försvann de, förklarar Claes Solid.

Hur?

– Man har lämant platsen i minst två fordon, varefter man eldat upp ett av fordonen.

De har haft två fordon redan när de varit vid banken?

– Ja, vi tror det. De har haft minst två fordon, säger Claes Solid.

Ett av fordonen brann senare upp i stadsdelen Fågelsången i Åtvidaberg. Polisen är av uppfattningen att gärningsmännen tände eld på den och därefter flydde. Troligtvis med en annan bil. De kan ha satt sig i bilen varifrån skotten senare avlossades. De kan ha försvunnit i en annan.

– Det kan ha funnits ett annat fordon stående i anslutning till den bil som brann. Det är en spekulation, men man eldar inte upp en bil och flyr till fots. Något annat transportmedel har funnits tillgängligt på ett eller annat sätt.

Polisen har satt in alla tillgängliga resurser i jakten på rånarna. Andra polisregioner är också informerade om vad som hänt. Exakt hur många personer som är inkallade vill Claes Solid inte säga.

Vad är utmaningen?

– Att polisen är på rätt plats vid rätt tidpunkt. Nu var det en patrull som faktiskt mötte gärningsmännen. Nu blev det som det blev. Vi tänker säkerhet i första hand, det spelar ingen roll hur stort byte som försvunnit från banken, människors liv och hälsa är alltid viktigare, förstås. Där kunde man ha fångat gärningsmännen om situationen hade varit annorlunda. Men den stora utmaningen är ett intensivt utredningsarbete, säger Claes Solid.

Bör allmänheten vara orolig?

– Rådet till personer som har sett eller hört något att ta kontakt med polisen snarast. Gärningsmännen är med största sannolikhet inte kvar vid brottsplatsen, så Åtvidaberg är nog en av de säkraste platserna just nu.

Grips inte gärningsmännen direkt är det genom utredningsvägen man måste ta dem.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emil Jakobsson