Rånmisstänkte 28-åringen släppt

28-åringen som suttit häktad för att ha deltagit i bankrånet i Åtvidaberg har försatts på fri fot. Bevisningen mot mannen är inte tillräckligt stark, uppger åklagaren.

1 mars 2019 15:40

28-åringen greps den 18 januari för inblandning i rånet mot Åtvidabergs sparbank. Nu på måndag skulle åtal ha väckts. Men det blir inget åtal. På fredagseftermiddagen beslutade vice chefsåklagare Ulrika Grenerfors att försätta mannen på fri fot.

– Jag har beslutat att häva häktningen. Bevisningen är i nuläget inte sådan att jag kan förvänta mig en fällande dom, säger åklagaren.

Ulrika Grenerfors säger dock att utredningen kommer att fortsätta och att 28-åringen fortfarande är misstänkt.

Under lördagen rapporterade Sveriges radio Östergötland om att polisen kan ha hittat rånarnas flyktbil, den som initialt beskrevs som en bronsfärgad Peugeot.

– Vi har flera bilar som vi har gjort tekniska undersökningar av, så vi får se, säger John Skoog, spaningsledare vid polisen i Linköping till Sveriges radio Östergötland.

Ronny Mårtensson, vd i Åtvidaberg sparbank har tagit emot åklagarens beslut om att inte väcka åtal.

– Det känns surt. Både jag och mina medarbetare känner stor besvikelse.

Mårtensson uppger att han informerats om att bevisningen inte är tillräckligt stark. Han säger att han inte kan ha någon åsikt om hur åklagaren bedömt bevisningen.

– Jag vet att polisen lagt ner massor med resurser och jag hade velat ha ett åtal utifrån det.

Det var på eftermiddagen den 26 oktober förra året som fyra maskerade rånare slog till mot Åtvidabergs sparbank. Männen filmades när de bar ut bytet i blåa Ikea-kassar och sedan flydde från platsen i en silverfärgad BMW.

Rånarna satte flyktbilen i brand i industriområdet Fågelsången och fortsatte flykten i en bronsfärgad Peugeot. Vid Jarlsgården, på vägen mellan Åtvidaberg och Bestorp, mötte en polispatrull de flyende rånarna. Polispatrullen vände och började följa efter flyktbilen. Rånarna valde då att stanna på vägen och öppnade eld mot patrullen.

Polisen misstänker att gärningsmännen under en tid före och efter rånet hade tillgång till en fastighet i trakten av Bestorp, sydöst om Linköping.

Den 15 januari grep polisen en 61-årig kvinna och en 34-årig man som misstänkta för medhjälp till det grova rånet i Åtvidaberg. Polisen misstänker att de två personerna hjälpte de fyra gärningsmännen vid rånet. 61-åringen och 34-åringen försattes dock snart på fri fot igen.

Den 18 januari grep polisen en 28-årig man som misstänks för att ha deltagit i rånet. 28-åringen var sedan tidigare känd av polisen. I november 2015 deltog han i ett grovt rån i Blekinge där flera personer under vapenhot tvingades lämna i från sig värdesaker. 28-åringen dömdes till fängelse i fyra år och släpptes på fri fot i slutet av juli förra året – tre månader före rånet i Åtvidaberg.

Åtvidabergs sparbank drabbades även i januari 2008 av ett väpnat rån. Den gången kunde ingen åtalas för brott. Rånet ansågs polisiärt uppklarat, men det saknades bevisning för att kunna binda misstänkta personer till rånet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist, Lotta Willsäter

Ämnen du kan följa