Polisen har hållit 500 förhör

Polisen har hållit 500 förhör efter bankrånet i Åtvidaberg för två veckor sedan. Men än så länge finns ingen misstänkt.

8 november 2018 11:30

– Det finns en stor organisation på plats med experter från hela polisregionen som arbetar med ärendet. Vi har fått in en hel del tips som spaningsledningen bedömer som intressanta, säger Tommy Thorngren, pressansvarig på polisen i region Öst.

Det var på fredagseftermiddagen den 26 oktober som minst fyra maskerade och beväpnade rånare slog till mot Åtvidabergs sparbank. Ett stort antal personer bevittnade rånet och många lade märke till mannen som demonstrativt visade upp sitt automatvapen utanför bankkontoret vid torget.

Rånarna flydde från platsen i en silverfärgad BMW. Rånarna satte bilen i brand i industriområdet Fågelsången och fortsatte flykten i en bronsfärgad Peugeot. Vid Jarlsgården, på vägen mellan Åtvidaberg och Bestorp, mötte en polispatrull de flyende rånarna. Polispatrullen vände och började följa efter flyktbilen. Rånarna valde att stanna på vägen och öppnade eld mot patrullen.

Polisen har under de senast två veckorna försökt att identifiera gärningsmännen. Polisen har dock fortfarande inte lyckats hitta den bronsfärgade flyktbilen.

– Vi är fortfarande intresserade av tips kring den här bilen. Vi vill prata med alla som tror sig ha sett den här bilen, både innan och efter rånet, säger Thorngren och fortsätter:

– Vi vill även prata med personer som kan ha gjort iakttagelser av den silverfärgade BMW:n.

Ännu så länge har polisen hållit cirka 500 förhör i utredningen.

– Vi har förhört både personer som har tipsat polisen och personer som vi själva har sökt upp. Det har genomförts dörrknackning i Åtvidaberg. Det är ett metodiskt arbete som pågår, säger Thorngren.

Polisen vill av utredningsskäl inte säga hur mycket pengar rånarna kom över. På bilder från händelsen sågs dock gärningsmännen bära på blåa Ikea-kassar som föreföll innehålla någon form av byte. Polisen vill inte heller gå in på några detaljer kring skottlossningen vid Jarlsgården där efterföljande poliser blev beskjutna.

– Det är bara gärningsmännen och våra tekniker som vet vad som hände på platsen. Vi vill att gärningsmännen ska få berätta i förhör vad som hände, säger Thorngren.

Polisen räknar med att återkomma till flera av de personer som har lämnat tips i utredningen.

– Det kommer bli aktuellt med uppföljande förhör. Alla tips gås igenom noggrant och det kan ta lite tid, säger Thorngren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist

Ämnen du kan följa