Isen har lagt sig som ett tunt täcke över Bysjön när ännu ett kapitel i Villans historia ska presenteras. Åtvidabergs Golf Resort AB, som ägs av Adelswärd Invest med Gustaf Adelswärd som ägare, köper Villan, en av Åtvidabergs mest kända byggnader.

– Perspektivet är att vi ska behålla Villan, säger Gustaf Adelswärd och sluter därmed en cirkel, vars ena ände tagit sin början under 1880-talet.

– Då lät farfars far Theodor Adelswärd bygga Villan.

Artikelbild

| Jonas Nilsson, Marcus Carlgren, Malin Adelswärd och Gustaf Adelswärd presenterar nyheten att Villan vid Bysjön åter hamnar i familjen Adelswärds ägo. Villan byggdes i slutet av 1880-talet och är ett av kände arkitekten Isac G Clasons verk. Han har även ritat Nordiska museet och Adelsnäs.

1920 blev Villan en del av Åtvidabergs Industrier och disponentbostad åt Elof Ericsson och hans efterlevande fram till 1973. Senare tog kommunen över, men sålde under 00-talet.

Nu släpper den senaste ägaren, Kusinbolaget Villan AB, som ägs av ättlingar till Elof Ericsson Villan. Priset rör sig mellan fem till tio miljoner, uppger Gustaf Adelswärd.

När Villan blev till salu under förra året var Gustaf Adelswärd till en början skeptisk till förvärv. Fokus var, och är fortfarande, ställt på det stora hotellprojektet vid golfbanan snett över sjön.

Men, så gick han tillsammans med hustrun Malin Adelswärd på en visning under året.

Artikelbild

| En av de kvinnor i trä som vaktar entrén till Villan.

– När jag tittade ut över sjön genom de blyinfattade fönstren med vårt vapen kände jag att detta är vårt hus.

Om Gustaf Adelswärd till en början varit motsträvig, så har Jonas Nilsson, vd i Baroniet Adelswärd, varit motsatsen.

Artikelbild

| I hallen till Villan är en väldig spis bevarad.

– Ja, jag har varit påstridig. Villan är ett fantastiskt hus och det är fantastiskt att det kan komma tillbaka till Adelswärd-sfären efter 98 år, säger Jonas Nilsson.

– Jo, svarar Gustaf Adelswärd och tillägger lättsamt att det är kul att äga de tre fastigheterna runt sjön som hört till familjen: Adelsnäs, Trädgårdshotellet och Villan.

Artikelbild

| I trapphuset som leder upp till hotellrummen kan gästerna ta del av Villans historia.

Men ett hus av Villans storlek och karaktär kräver sin ägare. Taket måste läggas om och fönster renoveras. Huset måste också bära sina kostnader.

– Det är en kommersiell fastighet, påpekar Gustaf Adelswärd och skickar vidare till Marcus Carlberg, vd i Åtvidabergs Golf Resort AB som just nu genomför bygget av en ny hotellanläggning som ska öppnas våren 2020.

Artikelbild

| Jonas Nilsson, vd i Baroniet Adelswärd är glad över att kunna införliva Villan i Adelswärd-sfären igen och att Villan blir en del i hotellbolaget, som kommer hålla Villan öppet som komplement till Trädgårdshotellet och Golfrestaurangen.

– Villan blir ett komplement till Trädgårdshotellet och Golfrestaurangen, för övernattning, konferenser, bröllop och gäster. Januari till april ungefär flyttar vi luncherna från Golfrestaurangen till Villan och öppnar för middagar för privata sällskap.

Även efter att det nya hotellet invigts ska Villan drivas kommersiellt och ingå i visionen om att skapa en destination Åtvidaberg med brett aktivitetsutbud.

Artikelbild

| Villan byggdes i slutet av 1880-talet. Efter sekelskiftet 1900 byggdes den ut för att ge plats åt Theodor och Louise Adelswärds växande barnaskara.

Affären med Kusinbolaget och bolagets företrädare Staffan Ericsson, barnbarn till Elof Ericsson har förts i samförstånd.

– Vi har haft väldigt trevliga förhandlingar. Det har funnit ett tydligt önskemål om att huset ska förvaltas och det ansvaret kommer vi att ta, säger Gustaf Adelswärd.