Ett drygt halvår har gått sedan Barn- och familjepsykologiskt centrum, BFC, lade ner sin verksamhet i Åtvidaberg, Kinda och Ydre. Den privata vårdgivaren hade då tagit emot ungdomar på uppdrag av Region Östergötland i över 20 år.
Den 1 juli förra året tog barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Linköping, BUP, själv över ansvaret för de tre kommunerna. Under första halvåret fick sammanlagt 160 barn och ungdomar upp till 17 år vård (se faktaruta).
Camilla Lindberg, verksamhetschef på vårdcentralen i Kisa, berättar om förändringen.
– För patienternas del är det skillnad och de får åka till Linköping istället för att få hjälp här. Generellt saknar vi psykiatrins närvaro i Kinda, säger hon.
Det gäller för såväl beroendeproblematik som för barn- och vuxenpsykiatri, menar Camilla Lindberg.
I Åtvidaberg har BUP istället löst situationen på ett annat sätt. För läkarebesök eller psykologiska tester får även Åtvidabergsungdomarna åka in till Linköping.
Men sedan hösten kommer en socionom och en psykolog till vårdcentralen en eller två dagar i veckan. Deras uppgift är att hjälpa unga med besvär som till exempel ångest eller depression. Från och med nästa vecka förstärks dessutom teamet med en sjuksköterska.
Rickard Lundin är verksamhetschef på vårdcentralen i Åtvidaberg.
– Vi tycker att det är jättebra att de vill komma ut. Vi ser att det är en bra service och vi gör vad vi kan för att stötta i lokalfrågan och erbjuda rum, säger han.
Han får medhåll av Roberto Felizia, som är verksamhetschef på BUP i Linköping.
– Det fungerar väl, det här är en strävan efter att klara kravet på tillgänglighet, säger han.
På frågan om en liknande satsning är aktuell även i Kinda och Ydre är svaret däremot nekande.
– Om behovet skulle öka behöver vi hitta andra former för våra resurser kommer inte att räcka till, säger Roberto Felizia.
Behandlingarna på vårdcentralen faller in under det som kallas för öppenvård. BUP tillhandahåller även någonting som kallas för mellanvård.
Den sker hemma hos patienterna, oavsett var de bor, och pågår upp till tre månader.
– Det kräver mycket resurser, men vi kan erbjuda intensiva behandlingar till de patienter som behöver det, säger Roberto Felizia.
För närvarande får en patient den typen av behandling, medan ytterligare fyra barn eller ungdomar från de aktuella kommunerna står i kö.