Tolv drogtillslag på en månad

I takt med att polisstationernas öppettider minskar har områdespolisen ökat närvaron på gatorna. ”Det är en ny grupp med bra driv”, säger gruppchefen Niklas Roosvall.

Nya öppettider. Mindre tid på stationen, mer på gatorna är modellen.

Nya öppettider. Mindre tid på stationen, mer på gatorna är modellen.

Foto: Torbjörn Lindqvist

ÅTVIDABERG/KINDA2016-03-15 10:46

På dörrarna till polisstationerna i både Åtvidaberg och Kisa sitter lappar med nya, begränsade, öppettider. Att det skulle röra sig om en polisiär satsning som gynnar medborgarna är det nog få förbipasserande som tänker.

Ändå är det precis vad det är, menar gruppchefen för områdespolisen med ansvar för Åtvidaberg, Kinda, Ydre och Linköping. Som dessutom redan har gett resultat. Under den månad den nya gruppen har varit i gång har tolv narkotikatillslag av framför allt hasch och marijuana gjorts i Åtvidaberg och Kinda.

– Jag sticker ut hakan lite och säger att aktiviteten har höjts. Vår närvaro har snarare ökat. Jag hoppas att man kan uppleva det så, att de får ut mer av sin polis, säger Niklas Roosvall.

Flera av tillslagen går det att läsa om på polisens lokala Facebooksidor, vilket är ytterligare ett led i satsningen.

– Vi kommer att öppna upp på sociala medier i Åtvidaberg och Kisa och informera. Det fungerar bra i Linköping så där ser vi en möjlighet att komma i kontakt med allmänheten, säger gruppchefen.

Rent organisatoriskt har de tidigare närpoliserna flyttats in i den gamla områdespolisen, som numera består av sammanlagt 15 poliser som utgår ifrån Linköping.

– Vi har samlat personalstyrkan här. Det är en styrka att vi har blivit fler, en större resurs är nyckeln för att lyckas, säger Niklas Roosvall.

I den nya områdespolisen finns nu förutom närpoliser även ungdoms- och ingripandepolis. Dessutom är samarbetet med trafikpolisen i Linköping under utveckling.

– I den här gruppen har vi en kompetens där man är van att jobba med ungdomar i narkotikamiljöer och det kommer vi att ta med oss, säger gruppchefen.

Men centraliseringen är också förklaringen till varför bemanning och öppettider på de mindre stationerna krymper.

– Jag förstår oron, men att ha polisstationer öppna med så få besökare har tagit en hel del resurser. Min uppfattning är att ingen ska behöva känna oro för att vi ska lämna orten, säger gruppchefen.

Även Linköping ingår i ert område, hinner ni med allt?

– Problemet för oss är att prioritera hur många vi behöver vara. Efterfrågan av polis är jättestor i samhället. Vårt uppdrag är att avgöra vad som är polisiärt och vad som inte är det.

Områdespolisen får medhåll av nyinrättade kommunpolisen Joel Gerdin, som försäkrar att polisen inte är på väg att lämna de mindre kommunerna. Medan den förre jobbar operativt, arbetar den senare med samverkan.

– Tanken är att vi ska jobba med rätt saker, identifiera problem och välja rätt åtgärder, säger Joel Gerdin.

Så når du polisen De här brotten begås

Pågående brott - ring 112.

”Vardagliga brott” anmäls via 114 14, precis som tidigare. Infon når områdespolisen.

Önskemål, som ”ta tag i buskörarna i området”, kan lämnas till kommunpolis Joel Gerdin, via 114 14 eller på polisens lokala Facebooksidor.

Tips med namngivna personer är bäst att ringa in. De når områdespolisen via underrättelseavdelningen.

Be att få tala med en områdespolis (eller att bli kontaktad av en) om du önskar en personlig kontakt. Tips kan lämnas anonymt, men med namn och nummer går det att återkoppla.

Besök polisstationerna (blir poliskontor i vår) under öppettiderna.

De så kallade problembilderna ser ganska lika ut för Kinda, Ydre och Åtvidaberg, som polisen dock tycker är ”förskonade från omfattande brottslighet”.

Skadegörelse och tillgreppsbrott är exempel på vanliga brott. Inbrott i fritidshus och villor, samt stöld av båtmotorer är några av problemen.

Trafiksituationen i främst Åtvidaberg behöver rättas till. Både när det gäller fort- och buskörning.

Narkotika förkommer i alla mindre kommuner i polisområdet.

En fullständig problembild kommer att tas fram utifrån vårens medborgardialoger tillsammans med kommunerna. Det ska sedan mynna ut i en handlingsplan samt konkreta medborgarlöften. De kommer presenteras framåt sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!