Hyreshus töms för totalrenovering

Åtvidabergs Bostads AB tömmer ett helt flerfamiljshus på Höjdvägen. Under fem månader ska samtliga 16 lägenheter totalrenoveras. "Det blir som ett helt nytt hus", säger vd Fredrik Klint.

25 februari 2019 19:30

Det är Höjdvägen 2, ett av de tre punkthusen om fyravåningar i Sunneboområdet, som från april till november ska genomgå en renovering.

Projektet kräver att hela huset töms på hyresgäster. Samtliga har erbjudits tillfälligt boende i lägenheter i närliggande hus under tiden och erbjuds efter byggtiden att flytta tillbaka.

– Vi har informerat hyresgästerna och fått positiva reaktioner. Alla utom två följer med, de löser det på annat sätt. En del väljer att bo kvar i de lägenheter de flyttar till, säger Fredrik Klint, ÅBAB.

Punkthusen på Höjdvägen byggdes under 1960-talet.

– De är exempel på bra 60-talsarkitektur med välgjord planering, men krav på mått för tillgänglighet har ökat. Husets karaktär ska vi ändra så lite som möjligt. Det kommer fortfarande vara väldigt tidstypiskt, fast i nyskick, säger arkitekt Anders Falk, som står bakom den nya utformningen.

Vad ska ni göra?

– Totalrenovera. Alla kök och badrum ska bytas, liksom el, stammar och fönster. Fasaden och alla gemensamma utrymmen fräschas upp. Det blir bredare dörröppningar, en del kök blir större. Det ska också göras energieffektiviseringar.

Dessutom, ska Höjdvägen 2 få en hiss.

– Det har varit besvärligt att bo på fjärde våningen, konstaterar Klint.

Han är nöjd över att tillsammans med Mikael Karlsson, projektledare och samordnare på ÅBAB och Anders Falk hittat utrymme för en hiss, som innebär minimalt intrång i lägenhetsytor och som lämnar trapphusen med sina tidstypiska räcken intakta.

– Vi kan använda utrymmet som varit för sopnedkasten och tar en del av klädkammare i några lägenheter, säger Anders Falk.

ÅBAB har i dag hiss eller markplan i 32 procent av sitt bestånd om 565 lägenheter. Fredrik Klint säger att ÅBAB därmed har god andel lägenheter för de som behöver hiss/markplan.

– Men i det här området är det få hissar, säger han.

Med hiss räknar han med att fler äldre ska kunna bo kvar, något som kommunen upprepat uttryckt önskemål om.

– Sedan vi berättade detta för våra hyresgäster i har också fått förfrågningar från Åtvidabergare som vill flytta från egna hem. Då får vi igång en rotation på bostadsmarknaden.

Med totalrenovering och ökad standard följer en hyreshöjning. En tvåa på 58 kvadratmeter har idag en hyra om 4200 kronor.

– Det ska inte kosta mer än 6500 kronor i månaden. Det är vårt utgångsläge.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Willsäter

Ämnen du kan följa