Hon har jobbat 42 år på Yxnerum

Yxnerum Hotell, kurs och konferenscenter är återinvigt och återöppnat. "Det betyder mycket för Yxnerum", säger Fröydis Sandberg som jobbat 42 år på anläggningen.

17 maj 2019 21:56

– Tänk att jag är kvar här, säger Fröydis Sandberg som fyller 80 år i september och som tillbringat större delen av sitt yrkesliv på Yxnerum.

1976 fick hon sin första anställning i Yxnerum. Då hade fackförbundet Metall omvandlat den nedlagda skolan till kursgård och byggde ut den i omgångar med flera rum, lektionssalar och en sporthall.

– Vi var tio anställda då. Det var härliga tider.

Men tiderna ändrades. Staten ströp bidrag till kursverksamhet och kursgården försattes i konkurs 2004. Den såldes året därpå till Anna och Arne Nilsson som drev anläggningen till 2010 då Anatoly Sekerin tog över.

– Han satsade verkligen här och såg till att renovera anläggningen, säger Fröydis.

Det tackar Torbjörn Holst-Larsen för idag. Tillsammans med sin hustru Kari köpte han under våren anläggningen.

– Den är i ett toppenskick, säger Torbjörn Holst-Larsen under återinvigningen av anläggningen.

Han är på mycket gott humör. Att som norrman få inviga sitt nyförvärv på Norges nationaldag är stort.

Fröydis Sandberg som också har norskt ursprung delar glädjen.

– Det kommer bli bra med Holst-Larsen, säger hon.

När Anatoly Sekerin förra året tvingades sätta sin rörelse i konkurs kallade konkursförvaltaren in Fröydis som platschef.

– Jag som gått i pension en gång tidigare, skrattar hon och berättar hur hon visat anläggningen för åtskilliga spekulanter.

– Det var många här. Torbjörn stack ut, han hade en seriös plan.

Nu står Fröydis åter på lönelistan i Yxnerum. Hon säger att hon hjälper till, för att stötta de nya ägarna och ge dem sitt bästa råd: att ha hög arbetsmoral och att vara beredd att göra alla slags sysslor.

Hennes engagemang uppskattas. När anläggningen återinvigdes under fredagen fick Fröydis, såväl som Anatoly varsitt rum uppkallat efter sig.

– Jag vill hedra Anatoly för att han satsat så mycket här, säger Torbjörn.

– Fröydis får också en skylt. Hon har varit till väldigt hjälp för oss sedan vi tagit över. Hon är en riktig eldsjäl med ett stort hjärta för andra människor.

I helgen hålls öppet hus. På lördag kl 12- 16 erbjuds en mängd familjevänliga aktiviteter, som pingis innebandy, hinderbana, mattcurling, luftgevär, stapla backar och segway samt glass och korv.

Under söndag kl 14 hålls gudstjänst /möte som leds av Hans Augustsson från Gamleby.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Willsäter

Ämnen du kan följa