Foderkostnaderna skenar för stallet

Hästarna tål värmen bättre än väntat, men om det inte börjar regna snart kan det bli dyrt för hästägarna.

Många av hästarna tar värmen ganska bra. Men en av hästarna har fått solsting och får hålla sig inne. Elin Andersson får fylla på dubbelt så mycket vatten som vanligt i karen.

Många av hästarna tar värmen ganska bra. Men en av hästarna har fått solsting och får hålla sig inne. Elin Andersson får fylla på dubbelt så mycket vatten som vanligt i karen.

Foto: Bänkt Olsson

Åtvidaberg2018-07-26 10:00

Luften står stilla och flugorna surrar envist runt huvudet på hästarna som håller sig i skuggan. Jorden dammar och det lilla gräs som finns är gulbränt sedan länge.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Ulrika Andersson som driver Stall hästkullen i Vrånghult utanför Åtvidaberg tillsammans med resten av familjen.

Mitt på dagen får de ta in hästarna. Dels för att det blir så varmt ute, och dels för att de behöver stödfodras. Trots att man hägnat in alla möjliga ytor räcker betet inte till.

– Fram i september kanske vi behöver stödfodra, men aldrig i juli, säger dottern Elin Andersson.

Hästkullen har cirka 65 hästar varav 20 är inackorderade. För varje dag utan regn ökar risken för att foderkostnaderna kommer skena.

– Det blev aldrig någon vår. Det blev varmt direkt i maj och gräset blev bränt. Så hela juni och juli när hästarna brukar gå och beta har det bara varit torka. Hagarna som vi sparat för att ha bete är också nerbrända av solen. Det är helt gult, berättar Elin.

Med foderbristen följer höga priser på det foder som finns.

– Det är extremt dyrt. Vi sitter precis och dividerar om det. För oss fattas 500 rundbalar inför vintern. Förut har vi gett en krona kilot, nu kostar det fyra gånger så mycket.

Att betala fyra gånger så mycket för fodret finns det inte ekonomi till enligt Ulrika.

– De marginalerna finns inte. Om vi får fyra gånger högre foderkostnad så går det inte. Då får vi betala för att driva verksamheten. Därför har vi inte köpt foder än. Jag måste vänta och hoppas att det finns en annan lösning.

Ett alternativ skulle vara att ta in foder från utlandet. Men det ser familjen Andersson som en sista utväg.

– Det är för mycket lustiga växter i fodret utomlands, säger Ulrika.

– Och man vet aldrig var de har slagit, det är ganska dåligt foder utomlands. Mycket av det skulle jag aldrig ge våra hästar, flikar Elin in.

De flesta hästarna klarar de höga temperaturerna bättre än väntat. Just nu håller ridskolan sommarstängt i fyra veckor.

– De är slöare än vanligt. Vissa tar det bättre än andra, men vi har en häst som vi får ha inne för att han inte ska bli dålig. Sen dricker de extremt mycket. I en hage går det åt fyra badkar om dagen, mot max två i vanliga fall, säger Ulrika.

Även om ridskolans hästar får semester så har Elin hästar som tränas för tävling.

– Vi får rida på kvällarna när det blivit lite svalare. Sen är vårat ridhus isolerat och håller sig lite svalare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om