Enkel lösning sparar energi

Ibland är det superenkelt att spara energi. Andreas Botvidzon, som driver Shell/7-Eleven lyckas spara 1500 kilowattimmar om året genom att installera timer till sina drickakylar.

5 november 2016 09:00

Det är kommunens energi- och klimatrådgivare Joakim Svensson som bjudit in företag som har drickakylar till ett energiprojekt, som initierats av Energimyndigheten.

Fyra företag; Shell/7-Eleven, Yuniq, Sunnebo livs och Willys, nappade och har nu på årsbasis sparat 6700 kilowattimmar tillsammans.

Omräknat i pengar rör det sig om 8400 kronor.

Idén är enkel. Energimyndigheten nämner drickakylar som en bortglömd energitjuv. Kylarna står ofta på hela dygnet, trots att livsmedelslagen inte kräver att exempelvis läsk och mineralvatten ska hållas kylda.

– Kylarna behöver inte vara på när butiken är stängd, säger Joakim Svensson, som erbjöd de medverkande företagen en timer till varje drickakyl.

Andreas Botvidzson är helnöjd. Både över miljö och över ekonomi. De 1500 kilowattimmar han sparat in genom att tre drickakylar stängs av under natten ger en ekonomisk besparing på 1879 kronor.

– Jag har inte gjort något, men sparar ändå nästan 2000 kronor på ett år, konstaterar han.

Det stimulerar till ytterligare åtgärder i syfte att spara energi. På tur står kanske ett utbyte av lysrör till led-belysning, plus rörelsevakt för belysningen på lagret.

Joakim Svensson skiner upp. Projektet med drickakylar ger ringar på vattnet. Det är också en av tankarna bakom engagemanget.

– När jag besökt företagen har vi gått igenom lokaler och energiåtgärder, säger han och påminner om att det finns olika stöd och bidrag att söka för energieffektiviseringsarbete.

Sparar energi

Kommunens energi- och klimatrådgivare har erbjudit företag i kommunen att medverka i projekt drickakyl och följt med när kommunens miljökontor gjort livsmedelstillsyn..

Under besöket har en energigenomgång gjorts. Företagen har kostnadsfritt erbjudits att få timer till sina drickakylar installerade.

Energiåtgången för drickakylarna har mätts före och efter installation av timer.

Per år beräknas de fyra företag tillsammans spara 6700 kilowattimmar, i pengar 8400 kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Willsäter