Deras nya grepp – satsar på mässa

ÅÄÖ lever kvar, i år i form av en två dagars-mässa med seminarier och aktiviteter i Företagspark Facetten.

15 maj 2019 12:42

Efter två framgångsrika år med konceptet Åtvidaberg Är Öppet, då företag öppnat sina verksamheter för kunder och besökare, hade Näringslivscentrum förra året siktet inställt på ett tredje år med ungefär samma upplägg.

Men planerna fick ställas in i slutskedet. Anmälningarna blev inte riktigt så många som arrangören önskade.

– Det var jättetråkigt, säger Marianne Jansson, vd i Näringslivscentrum Åtvidaberg AB som nu provar en ny idé för att samla näringslivet:

– Vi gör en ÅÄÖ-mässa den 18 och 19 oktober.

I dagarna går inbjudan ut till företag i Åtvidaberg. Med den följer ett upprop som undertecknas av kommunalrådet Thomas Lidberg (S), Åtvidabergs Sparbanks vd Ronny Mårtensson, Scanfil Åtvidabergs vd Steve Creutz och Marianne Jansson.

"Tanken är en gemensam mässa där så många företag som möjligt samlas i en rejäl utställning där vi visar upp allt fantastiskt som finns i företagen", skriver de och uttrycker en förhoppning om en "riktig uppvisning av vårt näringsliv och vårt otroligt goda samarbete i Åtvidaberg."

Deltagarna uppmanas också bjuda in egna leverantörer och kunder. Därtill bjuds allmänheten och elever från Bildningscentrum Facetten in.

Marianne Jansson ser flera goda anledningar för en mässa. En handlar om att företagen behöver komma samman för att ta del av varandras verksamheter. Ett syfte med det är att främja lokala affärsutbyten, men också att få med nya generationer av företagare och nyföretagare i olika samarbeten och sammanhang.

– Det är alltid bra när människor träffas, säger Marianne Jansson och fortsätter:

– En mässa ger också företagen en möjlighet att möta framtida arbetskraft.

Både Marianne Jansson och Ronny Mårtensson beskriver att företag i Åtvidaberg idag har svårt att rekrytera de kompetenser de söker.

– Jag vet ett 20-tal företag i Åtvidaberg som skulle kunna växa om man kunde hitta personal, säger Mårtensson.

– Ja, och det gäller brett. Företagen söker allt från de som kan jobba med enklare monteringsjobb till akademiker, säger Marianne Jansson.

Med en mässa ser Näringslivscentrum också en möjlighet för det lokala näringslivet att få visa upp sig och känna stolthet, samtidigt som det ges möjligheter till seminarier och olika aktiviteter.

– Vi har inte spikat seminarierna än. Tanken är att det ska vara ett brett utbud, säger Jeanette Andersson, koordinator på Näringslivscentrum.

Anmälningstiden går ut den 19 juni.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Willsäter

Ämnen du kan följa