Bankrånet stoppar kontantbetalning

Klädkedjan Family House sätter personalens säkerhet främst och slopar kontantbetalning i Åtvidaberg. "Det känns tryggt för oss", säger butikschefen Emelie Rexhell.

6 november 2018 15:00

Det har gått en och en halv vecka sedan Åtvidabergs sparbank drabbades av väpnat rån.

Emelie Rexhell och Louise Blyckert som arbetar i klädbutiken Family House på andra sidan torget agerade snabbt för att sätta sig själva och kunder i säkerhet.

– Jag låste dörrarna och drog ner gallergrinden, säger Emelie Rexhell.

Hon hann precis få med sig en kvinna med barn som sett rånarna kliva ur rånarbilen och som skyndat från platsen med barnvagn.

– De var skärrade. Vi tog med dem och andra kunder långt ner i butiken.

När rånarna lämnat Stortorget valde Emelie Rexhell att stänga för dagen.

– Vi kände att det inte fanns någon energi kvar. Vi var också skärrade.

Bankrånet får nu ledningen inom Family House att stoppa kontanthanteringen i Åtvidaberg. Vd Christopher Kristensen uppger att två av klädkedjans butiker redan blivit kontantfria.

– När det hänt saker som rån på de orter där vi finns, så vill vi passa på att göra förändringar. Säkerheten går före allt annat och vi måste tänka på personalen, säger han.

Datum för kontantstopp i butiken i Åtvidaberg är inte spikat. Uppdateringar i kassasystemen för att kunna ta emot betalningar via Swish och eventuellt genom faktura, måste genomföras.

Christopher Kristensen och personalen i Åtvidaberg hoppas att kunder visar förståelse.

– De flesta betalar redan idag med kort, det kanske är 20 procent av kunderna som betalar kontant, säger Louise Blyckert.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Willsäter

Ämnen du kan följa