På Stall Hästkullen i utkanten av Åtvidaberg finns omkring 70 hästar, både inackorderade och hästar i familjen Anderssons verksamhet för avel, tävling och försäljning.
Under ett år importerar Hästkullen runt 70 sporthästar för vidare försäljning, i Sverige men också utomlands.
– Vi brukar åka till Holland ungefär en gång i månaden och ta hem nya hästar, säger Ulrika Andersson på Stall Hästkullen.
Under coronautbrottet har resorna och försäljningen kunnat pågå som tidigare, men nu är det ett annat virus, ekvint herpesvirus EHV-1, som tillfälligt stoppar importen.
EHV-1 är ett fruktat virus som ger feber, men som också kan ge allvarliga neurologiska symptom och leda till dödsfall. En variant är virusabort, som drabbar dräktiga ston och leder till att de kastar/aborterar sina föl.
Under februari drabbades en tävlingsplats i Valencia, Spanien av ett omfattande utbrott, som lett till flera dödsfall. Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt har smitta med koppling till utbrottet har sedan konstaterats i ett flertal länder, även Sverige.
I Åtvidaberg har utbrottet på kontinenten bromsat verksamheten.
– Vi har inte varit i Holland sedan utbrottet. Just nu åker vi inte dit. Vi avvaktar och se vad som händer, säger Ulrika Andersson.
Det holländska handelsstall som Hästkullen köper hästar ifrån, är förhållandevis tryggt vad gäller smittor.
– Hästarna står på anläggningen i en månad, en slags karantän innan vi kommer dit. Vi hämtar aldrig upp hästar från andra stall och vi transporterar själva för att undvika smittor, säger Ulrika Andersson.
Även försäljningen har påverkats.
– Många av våra kunder har avbokat provridning. Man vågar inte åka och titta på häst på grund av viruset.
Som en försiktighetsåtgärd tog Svenska ridsportförbundet i fredags beslut om att stoppa tävlingsverksamheten i Sverige. Det gäller till den 28 mars.
Föreningen Sportryttarna som är knuten till Hästkullen skulle kommande helg ha arrangerat en nationell hopptävling med runt 250 starter. Oro för virus märktes redan innan beskedet från förbundet kom.
– Vi hade 50 avbokningar på två, tre dagar.
På Hästkullen införs nu rekommendationer för att hindra smitta. Hästar som ska tas till Hästkullen för träning måste tempas i förväg.
– Det är viktigt att alla är noggrann nu, säger Ulrika Andersson och uttrycker oro, främst för gårdens sex dräktiga ston.