Under torsdagen firades den offentliga måltidens dag i landet.
– För oss är det en dag att uppmärksamma den offentliga måltiden och vår personal, men också att göra något utöver det vanliga, säger Jenny Bojmar, kostchef i Åtvidabergs kommun.
Det extra i år blev en ny råvara i skolmaten: vildsvinsfärs.
– Vi vill använda det och se reaktionerna, säger Morgan Ekström, kock i centralköket på Alléskolan.
Med 80 kilo vildsvinsfärs, närproducerad och inköpt från Basunda gård i Kinda har han tillagat 270 liter chili con carne. Den serveras med ris och sallad från skolmatsalens salladsbuffé.
Vi tar hjälp av en liten testpatrull för att sätta betyg på den vilda chili con carnen. Maria Andersson och Charlie Karlsson i klass 5A testar maten tillsammans med Arvid Lundgren i 5C.
Känner ni att det smakar vildsvin?
– Nej, det smakar som vanlig chili con carne, säger Charlie.
Maria håller med. Arvid tycker att det smakar bra. Alla tre går för att hämta en andra portion.
Att skolmaten smakar bra och är nyttig är viktigt, tycker Maria. Charlie förklarar varför:
– Om det är bra mat, då äter flera och då orkar man mer i skolan.
De har sina favoriträtter. Utöver pannkakor, som alla nämner har de fler favoriter:
– Fiskpanetter med kall sås, säger Arvid.
– Hamburgare och spaghetti med köttfärssås, säger Charlie.
– Pasta med skinksås, säger Maria.
De är överens om en sak: de vill ha rätter som passar barn alla skoldagar. Vuxenrätter som pytt i panna går bort och en del grytor, men inte alla – skolans kycklinggryta till exempel är god.
– Jag skulle önska att vi fick pommes, säger Maria.
– Jag vill ha annat än kokt potatis till maten, gärna potatismos och klyftpotatis, säger Arvid.
Tallrikarna är tömda och alla tre är mätta. Testpatrullen får uppdrag att ge dagens skolmat betyg, från 1 till 5 gafflar.
– 4,5 gafflar säger både Maria och Charlie, medan Arvid funderar innan han ger tre gafflar.
Vi ställer samma fråga till Anders Svensson, lärare på skolan:
– Fem gafflar, det var gott!
Även inom äldreomsorgen har måltidens dag uppmärksammats. Också här är temat för dagen vilt och närproducerat.
– Det är en favorit i repris, en gryta på dovhjort med potatis och pressgurka, säger Jenny Bojmar och berättar att köttet är från kommunens marker.
– Vi gör återtag på det som kommunjägarna skjutit. Det är väldigt populärt. Det känns bra att kunna ta vara på vårt eget kött.