Villan - ett hus som är värd en egen bok

Lagom till jul släpper Viveka Adelswärd en ny bok, denna gång om Villan. "Det är ett hus man blir glad av", säger hon.

Viveka Adelswärd började arbetet med boken om Villan under förra året. "Under det här året och coronatiden har det betytt mycket för mig att ha ett projekt att jobba med."

Viveka Adelswärd började arbetet med boken om Villan under förra året. "Under det här året och coronatiden har det betytt mycket för mig att ha ett projekt att jobba med."

Foto: Bänkt Olsson/Arkiv

Åtvidaberg2020-12-07 21:00

"Det började med en enkel förfrågan från vår son."  Så inleder Viveka Adelswärd förordet i sin nya bok "Villan - ett lyckligt hus". 

Villan, alldeles vid Bysjön hade åter hamnat i familjen Adelswärds ägo när Gustaf Adelswärd ställde frågan: ”Kan du skriva en kortfattad broschyr om Villan som vi kan ge de hotellgäster som kommer hit?” 

Det blev en hel bok, om 185 sidor med text och generöst kryddad med foton och illustrationer om husets historia som börjar 1889 då Theodor Adelswärd lät bygga det.

"Sedan dess har huset varit hem för tre stora familjer och under nästan 30 år erbjudit lokaler för en dagfolkhögskola", skriver Viveka Adelswärd vidare. 

Husets öden har skiftat. I "Villan- ett lyckligt hus" beskrivs platsen som Åtvids rusthåll och Kammarbo, där Theodor Adelswärd ville bygga ett nytt och modernt hem. 

– När det byggdes var det en del som beundrade det, men också de som tyckte att det var hemskt modernt, berättar Viveka Adelswärd. 

Hon stannar upp en stund och reflekterar över boken.

– Jag har skrivit den utifrån de berättelser jag hört. Det har varit väldigt ljusa berättelser och varma minnen, säger Viveka Adelswärd och talar om de många samtal hon haft med personer som varit en del av husets historia.

Boken rymmer också familjeliv, barn och kvinnor och det tidiga tjänstefolkets berättelser:

– Det har varit viktigt för mig att få med de som jobbat där också. 

Från Adelswärds tid i Villan går historien vidare till disponentfamiljen Ericsson, från Elof och sonen Gunnar. Därifrån till kommunens övertagande under 1970-talet. 

– Då sågs Villan inte som något kulturminne. Det fanns diskussioner om att riva när man inte hade någon verksamhet för huset.

Räddningen blev dagfolkhögskolan som flyttade in i Villan. Viveka Adelswärd skriver: "I Corren gläds man nu över att ”den magnifika byggnad som härbärgerat baroner och Facitchefer” nu sluppit undan rivningshotet genom att kommunen hittat en hyresgäst."

– Folkhögskolan har betytt enormt mycket för många och särskilt för många kvinnor som kunde läsa vidare. 

2004 sålde kommunen Villan som byggdes om till hotell. Under 2018 slöts cirkeln när Gustaf Adelswärd köpte tillbaka huset och införlivade i Villa Baro. 

Boksläppet sker virtuellt på sociala medier med film från Villan. Boken kommer därefter att säljas lokalt, samt i en butik i Stockholm. 

Villan - ett lyckligt hus som rymmer många berättelser i Viveka Adelswärds nya bok.
Villan - ett lyckligt hus som rymmer många berättelser i Viveka Adelswärds nya bok.
Karta: Kammarbovägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!