Vill stoppa machokultur och skapa mötesplats för unga

Åtta ungdomar har under hösten varit med i förberedelserna av den nya ungdomsverksamheten 1357 i Åtvidaberg.

Några av styrelsens medlemmar. Maja Bergsén längst till vänster i följd av Maya Fransson, Cassandra Ring, Linge van der Heijden och Ella Sundin.

Några av styrelsens medlemmar. Maja Bergsén längst till vänster i följd av Maya Fransson, Cassandra Ring, Linge van der Heijden och Ella Sundin.

Foto: Hedda Wallén

Åtvidaberg2021-01-25 09:00

I oktober förra året började förberedelserna inför den nya ungdomssatsningen 1357 i Åtvidaberg som främst är inriktad mot 12- till 19-åringar. Åtta ungdomar i olika åldrar blev tillsatta i en ungdomsstyrelse som har varit med sen starten och planerat verksamheten i den gamla industrilokalen vid Åssa.  

– Det är jätteviktigt med en ungdomsverksamhet i Åtvidaberg eftersom vi aldrig har haft någon. Därför har vi ett stort ansvar att inkludera så många som möjligt. Vi har verkligen ett läge nu när vi har fått så mycket inflytande i något nytt och kanske väldigt efterlängtat, säger Linge van der Heijden.

Ungdomsstyrelsen har bland jobbat med hur lokalen ska se ut, vilka projekt de vill satsa på och vad de vill ska hända överlag. Ett ansvar som uppskattas av alla. 

– Alla beslut som tas går via våra åsikter. För det är ändå vår fritid som vi planerar för, inte de vuxnas, säger Linge. 

undefined
Styrelsens mål är att alla ska få känna sig välkomna och accepterade. Från vänster: Maya Fransson, Cassandra Ring, Ella Sundin och Linge van der Heijden,

Den rådande pandemin satte stopp för öppningen i december och de vet ännu inte när de kan öppna.

Men när allt drar igång är de fast beslutna om att de vill ha en verksamhet där alla känner sig välkomna oavsett kön, identitet och etnicitet. Machokultur, HBTQ och feminism är frågor som de kontinuerligt pratar om och utifrån det försöker planera events och olika typer av tillställningar. Ur ett feministiskt perspektiv har de har valt att införa så kallade "tjejkvällar" där tjejer kan få chansen att träffas och prata. 

– Det har varit kul att äntligen få ta upp samhällsfrågor som annars kanske inte tas upp och göra dem hörda, säger Ella Sundin. 

undefined
Förhoppningarna är att så många som möjligt vill komma.

Gruppen menar på att vinterhalvåret är tufft för ungdomar i Åtvidaberg. Den sociala kontakten med vännerna kan gå förlorad då det inte finns någonstans att vara. Många kan bli nedstämda under denna period. Ungdomsstyrelsens förhoppningen är att 1357 ska hjälpa till att förbättra den psykiska ohälsan hos unga. 

De hoppas också att 1357 ska bli en plats där unga kan träffa nya vänner. 

– Vissa som har svårt att skaffa vänner har nu en plats där de kan göra det, konstaterar Maya Fransson. 

undefined
"Machokulturen ska inte vara en del av ungdommens hus", säger Maya Fransson.

Målet att förebygga machokultur är något styrelsen har jobbat mycket med. Kulturella aktiviteter som konst och dans är events som bland annat har planerats i syfte att tilltala fler tjejer till verksamheten.

– Vi har valt att inte ta in pingisbord och biljard eftersom vi vet att detta kommer vara en bidragande faktor till machokulturen, säger Cassandra Ring. 

undefined
Planering av events och inredning har varit något styrgruppen har arbetat med under hösten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!