Vilda djur åt på levande ko

En förlamad ko utsattes för "ett oerhört lidande" när den blev angripen av vilda djur. Nu har djurägaren dömts för djurplågeri.

Foto: Most photos

Åtvidaberg2017-09-29 07:35

Det var på morgonen den 15 oktober 2016 som ett vittne gjorde upptäckten. En ko som just hade kalvat var förlamad och hade drabbats av livmoderframfall. När vittnet närmade sig kon såg han att rävar och korpar lämnade platsen. Kalven var död och djur hade ätit på öronen och mulen. Kon levde men korpar hade ätit på slidväggarna. Vittnet begärde tillstånd av polisen att få avliva kon – men fick avslag. Två dagar senare, den 17 oktober, kom en djurskyddsinspektör till platsen. Kon, som var mager och medtagen, låg i leran utan mat eller vatten. Djurägaren hämtade en bultpistol för att avliva djuret. Skottet satt dock för lågt och kon andades jämt och rytmiskt när djurägaren påbörjade avblodningen. Enligt länsveterinären hade djuret full känsel och utsattes för "ett oerhört lidande".

Linköpings tingsrätt har nu dömts djurägaren, som är hemmahörande i Åtvidabergs kommun, för djurplågeri. Genom att vänta två dagar utsatte han kon för otillbörligt lidande. Domstolen anser även att det är utrett att djuret inte var bedövat när avblodningen skedde. Slutsatsen är att djurägaren var grovt oaktsam och han döms mott sitt nekande.

Linköpings tingsrätt anser även att djurägaren gjort sig skyldig till djurplågeri vid ett tidigare tillfälle. Den 24 november 2015 gjorde länsstyrelsen en oanmäld kontroll på mannens gård och hittade djur som var sjuka och kraftigt avmagrade. Flera av djuren var så sjuka att de fick avlivas. 35 djur omhändertogs. Enligt tingsrätten hade nötkreaturen fått för lite foder och utsatts för lidande under flera veckors tid.

Enligt domstolen uppgår straffvärdet till fängelse i sex månader. Djurägaren är dock sedan tidigare ostraffad och påföljden blev därför villkorlig dom och 100 dagsböter på sammanlagt 6 000 kronor.

En djurägare i Åtvidabergs kommun har dömts för två fall av djurplågeri.
En djurägare i Åtvidabergs kommun har dömts för två fall av djurplågeri.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!