Kommunal i Åtvidaberg har stridit för att få bort den för många medlemmar förhatliga 300–dagarsregeln. I april i år genomfördes en manifestation framför kommunhuset.
– Frågan berör de fast anställda lika mycket som vikarierna, säger Eva Sagmar.
– Jag vet inte hur många fast anställda som påpekat det orimliga i att de måste lära upp nya vikarier hela tiden, det är ett enda stort slöseri med resurser.
Beskedet från den nygamla majoriteten Socialdemokraterna/Moderaterna tänder hoppets låga hos Kommunal. I partiernas manifest för mandatperioden 2015–2018 heter det att 300–dagarsregeln ska ses över.
Ylva Thörn, Kommunals förra förbundsordförande och uppvuxen i Åtvidaberg, gläds åt beskedet:
– Jag träffade Eva Sagmar, Lennart Haraldsson med flera tidigare i år, och jag vet att de har fört samtal sedan dess. 300–dagarsregeln är en konsekvens av lagen om allmän visstidsanställning som infördes av alliansen. Den har lett till att människor missbrukas och att otryggheten ökat.
Maj Karlsson, ordförande i Kommunal Öst, säger att förbundet följer utvecklingen i Åtvidaberg:
– Frågan har ställts på sin spets i Åtvidaberg, jag hoppas verkligen att politikerna lever upp till löftet.
Lennart Haraldsson (S), avgående kommunalråd, förstår kritiken från Kommunal.
– Det är därför vi sätter löftet att se över 300–dagarsregeln på pränt. Vi rustar samtidigt upp bemanningsenheten och ska verka för rätten till heltid.
300–dagarsregeln förhindrar att enskilda vikarier garanteras företrädesrätt till anställning enligt lagen om anställningsskydd. När principen infördes motiverades den med att arbetsgivaren vill veta vad vikarien går för innan hon/han garanteras tillsvidareanställning.
– Vi köpte aldrig det argumentet, säger Eva Sagmar.
– Vad är det för arbetsgivare som inte kan bedöma en anställd efter 300 arbetsdagar?
Sagmar och Kommunal menar vidare att "många duktiga och alerta medarbetare lämnat Åtvidaberg på grund av de slängts ut efter 300 dagar".