Det var en helgnatt i maj som en boende i Pryssgården i Norrköping kom hem till sin bostad och hittade en så kallad termosbomb, som var kopplad till ett bilbatteri, utanför dörren.
Han larmade polisen och Nationella bombskyddet tillkallades. De upptäckte att laddningen var skarp, men att den så kallade sprängkapseln redan hade detonerat utan att själva sprängmedlet gjorde detsamma. Därför hade bomben aldrig gått av.
Innan faran kunde blåsas av hade boende i nio bostäder fått evakueras och en förskola i närheten öppnats upp för att drabbade skulle ha någonstans att ta vägen.
Under måndagen, sex månader senare, ställs sju personer inför rätta misstänkta för inblandning i dådet. I förundersökningen kan vi läsa att en granne hade noterat två män som uppträdde märkligt i området under natten och då antecknat registreringsnumret på deras bil.
På så sätt kunde två män, 24 och 28 år gamla, eftersökas redan under natten och gripas nästa dag i Åtvidaberg. Den ene erkände redan i ett första förhör och därigenom kunde polisen snart spåra andra misstänkta. Hans kamrat säger sig dock ha varit för drogpåverkad för att minnas någonting och nekar till brott.
24-åringen berättar i förhören att han var i stort behov av pengar och att en bekant därför satte honom i kontakt med en person i Norrköping. Denne ville ha en bomb utplacerad och erbjöd 10 000 kronor i ersättning.
Åtvidabergsbon nappade på erbjudandet och berättar att han tog med sin kamrat på uppdraget. Först fick de åka till Finspång och hämta upp en termosbomb från en maskerad person. Sedan plockade man upp ett bilbatteri – som skulle initiera sprängkapseln i bomben – och som låg gömt i ett skogsparti mellan Haga och Himmelstalund i Norrköping.
Slutligen åkte man till adressen i Pryssgården och placerade ut sprängladdningen. Men 24-åringen säger att man där ändrade sig.
– Vi skulle ha placerat ut bomben, men vi båda fegade ur, så vi lämnade platsen.
Polisen pekar dock på att sprängkapseln faktiskt hade detonerat och undrar om männen egentligen flydde för att bomben inte exploderade som den skulle. Det nekar dock 24-åringen till.
Åklagaren skriver i sin stämningsansökan att det bara var på grund av rena tillfälligheter som sprängladdningen inte detonerade. "Om bomben hade exploderat fanns en uppenbar fara att byggnaden och angränsande fastigheter utsattes för omfattande förstörelse och en fara för att personer i dess närhet hade dödats eller allvarligt skadats", skriver chefsåklagare Pär Andersson, som har lånats in från Malmö och lett förundersökningen.
Efter gripandet av Åtvidabergsborna rullades härvan upp allt eftersom och flera Norrköpingsbor greps under de följande veckorna. Först den 26-årige mellanhanden, som medger att han förmedlat kontakten, sedan en 18-åring, som erkänner att han hade köpt bilbatteriet, och därefter en 17-åring, som misstänks ha planerat delar av händelserna och delat ut uppdrag – men som själv nekar till all inblandning.
I september greps också bombmakaren, en Finspångsbo som vid dådet bara var 15 år gammal och har erkänt själva bygget. Därefter frihetsberövades även den misstänkte anstiftaren, en 19-åring från Norrköping, som också ska ha dirigerat Åtvidabergsborna under natten, men som i förhör har förnekat allting.
Flera av de åtalade säger också att de inte förstod vad de var inblandade i. I förundersökningen framkommer att ett antal av dem både använder och säljer droger. Några hade också dragit på sig skulder till varandra och hade därför fått utföra olika uppdrag för att betala av dessa.
Trots att utredningen nu är klar är motivet till sprängdådet lika oklart som när Norrköpings Tidningar intervjuade den boende kort efter händelsen.
– Jag är chockad, jag har inga fiender, sade personen till Norrköpings Tidningar då och har sedan upprepat detta i flera förhör med polisen.
– Jag har väldigt goda relationer till majoriteten av dem jag känner. Jag skulle vilja påstå att jag är väldigt omtyckt av folk. Så jag har jättesvårt att tänka att någon skulle vilja göra mig illa, säger den boende i ett förhör.
Det framkommer dock att hen i sitt jobb har haft kontakt med ungdomar på glid och polisen har ställt upprepade frågor om någon av dessa kan vara inblandad. En av de ungdomarna ska också vara bekant med både den 17-årige planeraren och den 19-årige anstiftaren, men dyker i övrigt inte upp i förundersökningen.