"Vi har stört några individer"

Narkotika och missbruk hamnar i fokus när polis och näringsliv samlas för att samtala om trygghet och brottslighet i Åtvidaberg.

Kommunpolis Pär Fridh och områdespolis Samuel Norlin gav en lägesbild av polisens arbete i Åtvidaberg under en träff med företagare, näringsidkare, politiker och tjänstemän i Åtvidaberg.

Kommunpolis Pär Fridh och områdespolis Samuel Norlin gav en lägesbild av polisens arbete i Åtvidaberg under en träff med företagare, näringsidkare, politiker och tjänstemän i Åtvidaberg.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2019-11-22 13:00

Bakom inbjudan till onsdagkvällens träff står Företagarna, Näringslivscentrum och Åtvidaberg Sparbank. Annie Wårhem, ordförande i Företagarna går tillbaka till juni i år.

– Då skrev vi tillsammans under ett brev till polismyndigheten, säger hon.

I brevet uttrycktes oro för handeln efter att butiker upplevt att snatterier och stölder ökat. Polisens egen statistik visade att bara ett fåtal tillgrepp i butik anmälts. 

Skrivelsen ledde fram till onsdagskvällens möte och ett samtal som till största delen handlar om annat än tillgrepp. 

Från polisen medverkar Samuel Norlin, områdespolis med ansvarsområde Åtvidaberg och kommunpolis Pär Fridh, som ansvarar för områdespolisen i lokalpolisområde Linköping.

– Jag har jobbat som områdespolis i tre år, men har också varit närpolis här, säger Samuel Norlin när han presenterar sig själv. 

Han får omgående frågan hur polisens organisation idag skiljer sig från den tidigare närpolisorganisationen.

– Min känsla är att vi är mer aktiva i dag. Vi jobbar kontaktskapande och brottsförebyggande mot en lokal problembild, säger Norlin och ger exempel:

– Grundbulten i kriminalitet är narkotika och vi är mer effektiva där idag. 

Ett mått på effektiviteten framgår av brottstatistiken mellan åren 2016 till 2019. Andelen narkotikabrott har mer än fördubblats – från 31 stycken år 2016 till 72 år 2018. I år har hittills 60 narkotikabrott rapporterats. 

I områdespolisens egen aktiva kartläggning över kända brukare finns 50- 60 personer, en del så unga som 14-15 år. Antalet har ökat sedan 2016, i takt med polisens kartläggning.

Ronny Mårtensson, vd i Åtvidabergs sparbank frågar vad som är grundproblemet till att unga hamnar i missbruk.

– Det är en stor fråga, jag möts ofta av bristande föräldranärvaro. Uppväxten kan ha präglat valet att använda narkotika. Ofta har unga någon diagnos och uppger att de självmedicinerar, svarar Samuel Norlin. 

Ett konsekvens av områdepolisens aktiva arbete syntes nyligen när någon klottrat nedsättande ord på polisens garageport. 

– Vi har stört några individer och varit jobbiga mot dem. De har visat sin frustration, säger Samuel Norlin.

Samtalet rör sig vidare, från lokala frågor, som närvaro till stora nationella, som resursbrist. De lokala berör mest och kretsar under kvällen kring polisens fokusområden utifrån medborgarlöften för Åtvidaberg för 2019 och lägebild inför 2020: narkotika bland unga och trafikrelaterade problem.

Pär Fridh får frågan om Åtvidaberg sticker ut i jämförelse med andra liknande kommuner. Han svävar på svaret en stund och förklarar att just de jämförelser som efterfrågas saknas: 

– Min känsla är att det inte är något som sticker ut i Åtvidaberg. Det är ganska bra generellt här, säger han. 

Kommunalrådet Thomas Lidberg (S) uttrycker frustration över mörkertal och över att kommunen får ta konsekvenser av exempelvis droger och buskörning. Han vill se en ökad polisiär närvaro i Åtvidaberg, men får inga sådana garantier under kvällen. 

– Vi har ett gemensamt ansvar att jobba brottsförebyggande, svarar Samuel Norlin och ger några goda exempel på gemensamt ansvar: 

– Vi jobbar bra tillsammans med skolorna och har en bra dialog med nattvandrarna och flera bostadsbolag. Vi diskuterar gärna hur vi kan arbeta mer tillsammans.

Ronny Mårtensson sammanfattar kvällen: 

– Ett bra och informativt samtal med mycket frågor och bra frågor.

Så ser statistiken ut

År 2016 anmäldes 770 brott i Åtvidaberg. Ett urval av dessa: 114 våldsbrott, 31 narkotikabrott, 68 trafikbrott och 10 tillgrepp i butik.

År 2017 anmäldes 833 brott. Ett urval: 129 våldsbrott, 65 narkotikabrott, 94 trafikbrott och 6 tillgrepp i butik.

År 2018 anmäldes 787 brott. Ett urval: 91 våldsbrott, 72 narkotikabrott, 146 trafikbrott och 7 tillgrepp i butik.

År 2019 har hittills 545 brott anmälts. Ett urval: 98 våldsbrott, 60 narkotikabrott, 83 trafikbrott och 8 tillgrepp i butik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!