– Vi utför arbete för att trygga dammvallen till kanalen, säger Ola Palmquist, affärsenhetschef för vattenkraft inom Tekniska verken.
Åtvidabergs kanal grävdes 1905 och öppnades året därpå när kraftstationen nedströms i höjd med Eksågen var färdigbyggd. Med åren har strömmande vatten slitit på den betongklädda kanalen.
– Vi behöver renovera med jämna mellanrum för att hindra läckage till omgivande mark.
Det är inte bara vatten som sliter. Även träd i anslutning till kanalen bidrar till läckage, förklarar Anders Ekstrand, anläggningsansvarig vid Tekniska verken och berättar att rötter trängt in i kanalen vid Kopparvallen.
– Därför tar vi bort träd, rötter och stubbar, säger han.
Arbetet pågår för fullt. Jakob Johansson från Åtvidabergs gräv och schakt styr grävskopan i kanten av kanalen och jämnar till slänten vartefter. Han räknar med att arbetet kommer att ta ett par veckor.
Sprickor i betongen ska också åtgärdas.
Under tiden är dammluckorna till Bysjön stängda och bara en liten fåra vatten skymtar på kanalens botten. Tömningen har blottat vad som gömts på botten; bland annat åtskilliga cyklar, en kundvagn, en rullator och stora stenar.
– Vi rensar ut kanalen nu också, säger Anders Ekstrand.
Utan strömmande vatten står den gulmålade kraftstationen still. Normalt sett rinner 900 liter i sekunden genom stationen. Det är medelvattenföringen under ett år, påpekar Anders Ekstrand.
– Om vi kör för fullt, kanske vid en vårflod, så kan det passera så mycket som 4,5 kubikmeter vatten i sekunden.
Den vattenkraft som Tekniska verken tar vara på i Åtvidaberg börjar vid kraftverket i Kvarntorp vid sjön Nären och passerar Glan och Bysjön. Kanalen börjar vid Villan och går i en båge ner mot Bruksgatan. Därifrån leds vattnet i en trätub till kraftstationen vid Eksågen.
– Det är inget jättestort kraftverk, men det finns där och fungerar. Vi vill hålla liv i det, säger Ola Palmquist.
Ett normalår producerar kraftverket 800 000 kilowattimmar el. Det motsvarar elförbrukningen i ungefär 80 villor med annan värmekälla en el.
– Det är helt förnybar el, där vattnet är den enda drivkraften, säger Ola Palmquist.
Från kraftstationen leds vattnet vidare till Håcklasjön och Storåns vattensystem. Tekniska verken har kraftstationer nedströms; i övre och nedre Forsaström och i Edsbruk. Ett biflöde leder till Melby i Uknadalen.